Wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Bij het kopen van een (ouder) huis is het niet onverstandig om tijdens het aankoopproces een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, uit te laten voeren. Tijdens de keuring wordt het huis door een bouwkundige geïnspecteerd op gebreken. Op basis van zijn bevindingen wordt er een bouwkundig rapport opgesteld. Dit geeft een duidelijk inzicht in de technische- en onderhoudsstaat van de woning. Zo komen eventuele verborgen gebreken, zoals houtrot, lekkages of een slechte fundering, aan het licht.

Foto van een woonkamer met keuken waarbij een persoon een loep vasthoud

Waarom een bouwkundige keuring?

Bij het bezichtigen van een huis kunt u zelf misschien wel zien dat de kozijnen een likje verf nodig hebben of dat de vloer aan vervanging toe is. Maar in hoeverre kunt u inschatten hoe het zit met de technische- en onderhoudsstaat? De kans is groot dat u hiervoor niet beschikt over de nodige bouwkundige kennis.

Daarom is het inschakelen van een bouwkundige voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring een verstandige keuze. Bij ons kost dit slechts €299. Als koper betaalt u deze kosten. Vaak zijn deze aftrekbaar van de belasting. Met een bouwkundig rapport voorkomt u dat u na de aankoop van een woning te maken krijgt met onverwachte onderhoudskosten.

Hoe werkt een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring wordt de technische- en onderhoudsstaat van de woning geïnspecteerd. Op basis van de bevindingen wordt er een bouwkundig rapport opgesteld. Dit rapport geeft inzicht in eventuele gebreken en de huidige onderhoudsstaat van de woning. Daarnaast vindt u in de rapportage ook een kostenraming van de onderhoudskosten op korte en lange termijn. Zijn er gebreken die niet acceptabel zijn? Dan krijgt u direct een schatting van de verbeterkosten.

Bouwkundige keuring: wanneer laat u die uitvoeren?

Vaak wordt een bouwkundige keuring uitgevoerd op het moment dat er een voorlopig koopcontract is getekend. Als koper is het verstandig om voorwaarden over de uitslag van de bouwtechnische keuring op te nemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract. Zo kunt u eventueel de koop ontbinden als de onderhoudskosten het bedrag in de ontbindende voorwaarden overstijgt.

Het beste kunt u dus een bouwkundige keuring uit laten voeren voordat u het definitieve koopcontract heeft getekend. Maar wanneer is het beste moment: voor het bieden, tijdens de onderhandelingen of na het bod? Lees dit artikel om antwoord op deze vraag te krijgen.

Bouwkundige keuring aanvragen

Bent u overtuigd van de voordelen van een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dan kunt u bij ons direct een keuring aanvragen. Onze bouwkundigen hebben jarenlange ervaring en weten als geen ander waarop gelet moet worden bij een bouwtechnische keuring. Voor een professionele keuring met rapportage betaalt u bij ons slechts €299.

Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak inplannen? Neem gerust contact met ons op!

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.