Aardlekschakelaar testen doet u zo

Elke woning is voorzien van een aardlekschakelaar dat ervoor zorgt dat de stroom wordt uitgeschakeld in de hele woning op het moment dat er kortsluiting ontstaat. Dit komt regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan een waterkoker met storing of een kapotte kabel. Er hoeft maar weinig aan de hand te zijn om de aardlekschakelaar uit te schakelen. Het uitschakelen voorkomt doorbranden of oververhit raken waardoor er mogelijk brand in uw woning ontstaat. Een werkende aardlekschakelaar is dan ook van levensbelang.

Door de aardlekschakelaar te testen weet u of ze nog goed werken. Daarom adviseren wij om minimaal twee keer per jaar de aardlekschakelaar te testen. Indien mogelijk testen wij bij een bouwkundige keuring de werking van de aardlekschakelaar.

Aardlekschakelaar testen

Waarom de aardlekschakelaar testen?

Het testen van de aardlekschakelaar wordt door maar weinig mensen gedaan. Toch is het ontzettend belangrijk om dit te doen. Hieronder hebben we drie redenen op een rij gezet waarom wij adviseren om tweemaal per jaar de aardlekschakelaar te testen:

  • Minder risico op een storing van de aardlekschakelaar
  • Voorkom dat er een ongeluk gebeurt met een niet goed werkend apparaat
  • U weet wanneer een monteur inschakelen nodig is om de aardlekschakelaar na te laten kijken

Test gemakkelijk zelf uw aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar testen is erg gemakkelijk en kunt u dan ook gewoon zelf doen. Op de aardlekschakelaar zit een testknop, vaak met de letter “T” erop. Wanneer de stroom uitvalt als u op deze knop drukt, dan is de aardlekschakelaar in orde. Vervolgens kunt u de aardlekschakelaar normaal inschakelen. Zo eenvoudig is het testen.

Valt de stroom niet uit na het drukken op de testknop? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een elektricien in te schakelen om de aardlekschakelaar na te kijken.

Mogelijke oorzaken van stroomuitval

Stroomuitval kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het veroorzaakt worden door te veel apparaten die op een groep aangesloten zijn. Als deze tegelijk gebruikt worden zorgt dat tot stroomuitval. Ook kan een apparaat met kortsluiting de oorzaak zijn dat uw stroom uitvalt. Tot slot kan het ook nog aan de aardlekschakelaar liggen. Werkt deze niet goed? Dan kan die te snel reageren of zelfs helemaal niet. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals het ontstaan van brand. Test daarom minimaal twee keer per jaar uw aardlekschakelaar.

Bouwkundige keuring bij aankoop van een woning

Bent u van plan om een woning te kopen? Dan is het verstandig om de meterkast en aardlekschakelaars te controleren. Dit kan u een hoop extra kosten besparen en verhoogt uw veiligheid als u in de woning gaat wonen. Beschikt u niet over voldoende bouwkundige kennis? Dan kunt u door ons een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Zo heeft u meer zekerheid over de technische staat van de woning.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.