Bouwkundig rapport voor of na bieden

Bij de koop van een huis is een bouwkundige keuring laten uitvoeren essentieel. Een bouwkundig rapport (ook wel bouwtechnisch rapport genoemd) geeft u niet alleen zekerheid, maar zorgt er ook voor dat u sterker staat tijdens de onderhandelingen. Maar wanneer is het juiste moment om een bouwkundige keuring te laten doen? Doet u dat voor of na het bieden? In principe is ieder moment geschikt voor een bouwkundige keuring, maar een bouwkundig rapport is niet op ieder moment even slim. Hieronder bespreken we de verschillende momenten.

bouwkundig rapport voor of na bieden

Bouwkundig rapport voor het bieden

In de meeste gevallen is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring voor het bieden het meest voordelig. Een bouwkundig rapport zorgt ervoor dat u uw bod kunt baseren op de bevindingen. Komen er eventuele gebreken naar voren tijdens de keuring? Dan kunt u een lager bod uitbrengen. Het voordeel van een bouwkundig rapport is dat u het bod goed kunt onderbouwen. Dit geeft u een sterkere onderhandelingspositie.

Een bouwkundige keuring laten uitvoeren voor het bieden is niet altijd de beste keuze. Zeker in deze tijd waarin huizen snel worden verkocht. Er is vaak weinig tijd en ruimte voor een tweede bezichtiging. Laat staan voor een bouwkundige keuring. In deze steeds krapper wordende huizenmarkt is het nodig om snel een bod uit te brengen.

Bouwkundig rapport tijdens de onderhandeling

Bevindt u zich in bovenstaand scenario en heeft u weinig tijd? Dan kunt u eerst een (laag) bod uitbrengen om vervolgens een bouwkundige keuring te laten doen tijdens de onderhandelingen. Zelfs na het ondertekenen van het voorlopige koopcontract kunt u nog een bouwkundige keuring laten uitvoeren. U heeft namelijk een wettelijke bedenktijd van 3 dagen.

Bouwkundig rapport na het bieden

Zijn bovenstaande twee situaties niet mogelijk gezien uw situatie? Dan kunt u ervoor kiezen om het bouwkundig rapport op te laten nemen als ontbindende voorwaarde. Dit betekent dat u een bod op de woning doet onder voorbehoud van de bouwkundige keuring. Hierbij geeft u aan hoeveel u bereid bent om uit te geven aan eventuele gebreken die tijdens de keuring worden vastgesteld. Liggen de onderhoudskosten hoger? Dan mag het koopcontract ontbonden worden.

Bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is in alle gevallen verstandig om uit te laten voeren. Met een bouwkundig rapport weet u zeker dat u geen huis koopt met verborgen gebreken en komt u niet voor verrassingen te staan. Wilt u zeker weten dat u een huis koopt wat voldoet aan uw verwachtingen? Laat een professionele bouwkundige keuring uitvoeren door Huiskeur. Maak direct online een afspraak of neem bij vragen contact met ons op!

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.