Hoe ontstaan scheuren in de muur?

Heeft u last van scheuren in de muur? Of heeft u tijdens de bezichtiging van een woning een scheur in de muur opgemerkt? In dit artikel leest u alles over mogelijke oorzaken, de gevolgen en het repareren van scheurvorming. Zo weet u precies wat te doen bij een scheur in de muur.

scheuren in de muur

Scheuren in muur

Om zo lang mogelijk met plezier in een woning te wonen is goed onderhoud noodzakelijk. Op het moment dat er scheurvorming ontstaat, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. In ieder geval is het van belang om de scheur in de muur te repareren, maar eerst moet de oorzaak achterhaald worden. Zo kunt u de oorzaak van het probleem aanpakken, waardoor voorkomen wordt dat er nieuwe scheuren ontstaan. Tevens is het ook voor uw veiligheid van belang om bij scheurvorming actie te ondernemen.

Oorzaken van scheurvorming in de muur

Scheuren in muren kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo kan er scheurvorming ontstaan door verzakking, droogte, trekspanningen, bomen die dichtbij het huis staan of door de constructie van de fundering. Ook kunnen er scheuren in de muren ontstaan door heien in de omgeving, wanneer buren aan het verbouwen zijn of door voorbijrijdend verkeer.

Tot slot kunnen sommige gevelankers bij spouwmuren, ook wel spouwankers genoemd, scheuren in de muur veroorzaken. Bijvoorbeeld als de ankers te dicht bij gevelopeningen of hoeken geplaatst zijn.

Heeft u last van scheuren in de muur? Dan is het van belang om de oorzaak ervan te achterhalen, zodat deze kan worden aangepakt. Zo voorkomt u nieuwe scheuren, waardoor u de scheuren kunt laten repareren.

Droogte veroorzaakt scheuren in muren

Een scheur in de muur repareren is alleen effectief als ook de oorzaak ervan goed wordt aangepakt. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat de scheur of scheuren terugkomen. Een veelvoorkomende oorzaak van scheurvorming is droogte. Doordat het steeds minder regent in Nederland zakt het grondwaterpeil. Dit heeft vervelende gevolgen voor de woningbouw. Met name in plaatsen waar veel klei in de grond zit ontstaan er problemen bij huizen met een staalfundering. Door droogte teert klei in, met als gevolg dat de constructie van de fundering mogelijk verzakt en er daardoor scheuren in de muren ontstaan.

Welke scheuren in muren zijn gevaarlijk?

Een muur zonder scheuren oogt natuurlijk beter. Maar wist u dat scheuren in de muur een gevaar voor bewoners kunnen zijn? Om deze reden is het van belang om een gevaarlijke scheur in de muur te repareren. Meestal zijn scheuren in stucwerk ongevaarlijk, terwijl scheuren in het metselwerk vaak een indicatie zijn van een fout in de constructie. Scheuren in het metselwerk lopen vaak door de stenen en het voegwerk. Bij dit type scheurvorming adviseren wij om een bouwkundig specialist in te schakelen. Een specialist kan de oorzaak bepalen en oplossen. Zo voorkomt u dat het probleem terugkeert en dat u als bewoner gevaar loopt.

Scheur in muur repareren

Een gevaarlijke scheur in het metselwerk van de woning dient aangepakt worden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Scheurvorming in het stucwerk of andere gevaarlijke scheuren worden vaak gerepareerd omdat dit een stuk beter oogt. Een scheur in de muur repareren kunt u zelf doen, maar vaak is het verstandig om dit over te laten aan een professioneel bedrijf. Zo weet u zeker dat de oorzaak wordt bepaald en de scheurvorming voorgoed wordt opgelost.

Woning kopen? Ga voor een bouwkundige keuring!

Heeft u tijdens een bezichtiging scheuren in de muur opgemerkt? Dan is dit een goede reden om voor zekerheid te kiezen met een bouwkundige keuring. Onze bouwkundig experts weten als geen ander waarop gelet moet worden bij scheurvorming.

Een bouwkundige keuring geeft u meer zekerheid betreft de technische en onderhoudsstaat van de woning. Tijdens de inspectie wordt ook scheurvorming en de fundering onder de loep genomen. Zo weet u precies waar u na aankoop van de woning kunt verwachten aan herstelkosten.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.