Vochtplekken op het plafond: oorzaak en oplossing!

Heeft u last van vochtplekken op het plafond? Of heeft u tijdens een bezichtiging vochtplekken in het plafond opgemerkt? Meestal is er dan sprake van een vochtprobleem in huis. Door de grote hoeveelheid vocht in huis ontstaan er vochtplekken op de muren, vloeren en plafonds.

Vaak worden vochtplekken gemaskeerd door er een meubel tegen te plaatsen of de plek te overschilderen. Echter zijn dit tijdelijke oplossingen, want de oorzaak het vochtprobleem wordt op deze manier niet aangepakt. Waardoor de vochtplekken verergeren en ze steeds lastiger te verbergen zijn. Daarom is het vochtprobleem in huis aanpakken een veel betere oplossing. Maar wat zijn mogelijke oorzaken van vochtplekken op het plafond? En hoe kunt u dit vochtprobleem oplossen?

vochtplekken plafond

Wat is de oorzaak van vochtplekken op het plafond?

Om een vochtprobleem op te lossen is het van belang om te weten wat de oorzaak van vochtplekken is. Mogelijke oorzaken van vochtplekken op het plafond kunnen zijn: regenschade, een permanente hoge luchtvochtigheid in huis of een lekkage. Pas als de oorzaak is opgelost kunt u herstelwerkzaamheden (laten) uitvoeren.

Lekkage

Vochtplekken die veroorzaakt worden door een lekkage zijn zijn meestal vooral in het midden van het plafond zichtbaar. Vaak zijn vochtplekken door een lekkage niet zichtbaar bij de hoeken en randen van het plafond. Als de badkamer bijna exact boven de vochtplekken staat, dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage. Meestal is de oorzaak een kapotte leiding. Het beste kunt u in dit geval een loodgieter inschakelen.

Permanente hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan vochtplekken in het plafond veroorzaken. Waterdamp, ofwel condensatievocht, is lichter dan normale droge lucht waardoor het vocht zich kan ophopen in de muren en het plafond. Meestal is een goede ventilatie van uw woning de oplossing voor dit probleem. Regelmatig kan het vocht niet weg door een te goede isolatie van de woning, waardoor het vocht in de muren en het plafond trekt. Dit heeft als gevolg vochtplekken en afbladderende verf. In dit geval adviseren wij om te kiezen voor een goede ventilatie en het aanbrengen van een permanente oplossing om het vocht in de muur af te voeren.

Regenschade

Op het moment dat vochtplekken vooral zichtbaar zijn op de hoeken en randen van het plafond in de buurt van de muren, dan is de kans groot dat dit veroorzaakt wordt door regenwater. De kans is groot dat u bij flinke regenbuien merkt dat de plekken extra vochtig zijn en dat deze vochtplekken weer opdrogen als het een tijdje mooi weer is. Vaak is onvoldoende bescherming van de woning tegen regenwater de oorzaak van dit vochtprobleem. Meestal zijn het kieren en/of scheuren in de muren en daken de veroorzaker van regenschade. Heeft u een vermoeden dat de vochtplekken in uw plafond veroorzaakt worden door regenwater? Dan kunt u het beste een dakdekker inschakelen.

Vochtplekken op het plafond verwijderen

Voordat u aan de slag kunt met het herstellen van vochtplekken is het van belang dat de oorzaak is gevonden en verholpen. Zo voorkomt u dat u te maken krijgt met een terugkerend vochtprobleem.

Bouwkundige keuring geeft zekerheid

De kosten voor het herstellen van een vochtprobleem in huis kunnen flink oplopen. Geen enkele koper wilt na aankoop van een woning te maken krijgen met onvoorziene kosten voor het herstellen van een vochtprobleem.

Heeft u tijdens de bezichtiging een vermoeden van een vochtprobleem? Of wilt u gewoon meer zekerheid? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo krijgt u inzicht in de technische en onderhoudsstaat van de woning.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.