Bieden op een huis: wat komt erbij kijken?

Eindelijk een woning gevonden die voldoet aan uw wensen en budget? Dan kunt u een bod uitbrengen, echter komt daar nog wat meer bij kijken. Hoe bepaalt u het openingsbod op het huis, hoe brengt u een bod uit en wat zijn de ontbindende voorwaarden? Wij leggen uit wat er allemaal bij het uitbrengen van een bod komt kijken.

Bieden op een huis

Bepaal het openingsbod

Wanneer u van plan bent om te gaan bieden op een huis, dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede voorbereiding. De eerste stap is het bepalen van uw budget: wat kunt u maximaal lenen? En hoeveel geld heeft u over voor de woning? Nadat u antwoord hebt op deze twee vragen is het van belang om de waarde van het huis te onderzoeken, zo voorkomt u dat u teveel betaald voor het huis. Tot slot is het van belang om uw financiële onderhandelingsruimte vast te stellen, zodat u tijdens de onderhandelingen eventueel nog ruimte hebt om uw bod te verhogen.

Check de ontbindende voorwaarden

Een openingsbod is niet compleet zonder ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden worden opgesteld om de koop onder bepaalde omstandigheden niet door te laten gaan. Mogelijke ontbindende voorwaarden bij het bieden op een huis kunnen zijn:

  • Niet rondkrijgen van de volledige hypotheek, hierbij is het belangrijk om het hypotheekbedrag in de voorwaarden te zetten
  • Op basis van het bouwkundige rapport afzien van de aankoop
  • Niet voldoen aan de eisen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Tip: voordat u gaat bieden op een huis is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Na deze inspectie van de woning ontvangt u een uitgebreid bouwkundig rapport dat inzicht geeft in de huidige bouwkundige staat. Zo kunt u uw bod bepalen op basis van de technische- en onderhoudsstaat van de woning.

Openingsbod uitbrengen op het huis

Bieden op een huis kan schriftelijk, telefonisch. via e-mail of op de website van de verkoopmakelaar. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar ook met behulp van een aankoopmakelaar. Bod uitgebracht? Bevestig uw bod dan altijd zwart-op-wit door een e-mail te sturen naar de makelaar. Eventueel kunt u in deze e-mail het bod verder toelichten en eventuele voorwaarden benoemen. 

Wanneer is uw bod bindend?

Met veel geluk wordt uw eerste bod meteen geaccepteerd, maar vaak doet de verkoper een tegenbod. Dit is het startsein van de onderhandelingen. Worden beide partijen het tijdens de onderhandelingen eens over de verkoopprijs en de voorwaarden? Dan kan er een koopovereenkomst opgesteld worden. De koop is pas afgerond als beide partijen, koper en verkoper, het koopcontract hebben ondertekend. Als consument heeft u na het ondertekenen nog drie dagen bedenktijd, waarbinnen u op basis van ontbindende voorwaarden nog kunt afzien van de aankoop.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.