5 voorbeelden van verborgen gebreken bij het kopen van een huis
De aankoop van een woning is een groots moment. U wilt natuurlijk niet dat de blijdschap na enkele weken omslaat in verdriet door onvoorziene kosten als gevolg van verborgen gebreken. Daarom is het ontzettend belangrijk om verborgen gebreken tijdig te ontdekken.
Bent u benieuwd naar enkele voorbeelden van verborgen gebreken? Wij hebben in deze blog vijf voorbeelden op een rijtje gezet!
Onderzoeksplicht voor de koper
Als koper van een woning bent u verplicht om de woning zelf te onderzoeken op eventuele gebreken. Dit wordt ook wel de onderzoeksplicht genoemd. Zonder of met beperkte bouwkundige kennis is dat ontzettend lastig om zelf te doen.
Daarom is het verstandig om bij aankoop van een woning een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Daarbij onderzoekt een bouwkundig inspecteur grondig alle bouwdelen van de woning. Na de inspectie worden alle bevindingen genoteerd in een bouwkundig rapport. Zo voldoet u als koper aan de onderzoeksplicht én heeft u inzicht in de huidige staat van de woning. Met een bouwkundig rapport beperk u het risico om na aankoop te maken te krijgen met onvoorziene kosten.
Voorbeelden van verborgen gebreken
Verborgen gebreken zijn dus gebreken die pas na de levering van het huis door de koper ontdekt worden. Deze verborgen gebreken zijn er in allerlei soorten, maar ook de mate van ernst kan ontzettend verschillen. Om u een aantal voorbeelden te geven hebben we hieronder veel voorkomende gebreken op een rij gezet.
1. Asbest
Is de woning voor het jaar 1993 gebouwd? Dan is het verstandig om te onderzoeken welk isolatie- of afdekmateriaal er gebruikt is. Bij oudere woningen is de kans namelijk groot dat er asbest aanwezig is. Het laten saneren van asbest door een gespecialiseerd bedrijf brengt hoge kosten met zich mee. De aanwezigheid van asbest is een verborgen gebrek dat regelmatig voorkomt.
2. Lekkage
Een ander gebrek dat vaak pas na aankoop van een woning aan het licht komt is de aanwezigheid van een lekkage. Bijvoorbeeld door lekkende leidingen of een verstopping. Vooral verouderde leidingen kunnen al snel schade veroorzaken. Daarom is het van belang om de staat van aanwezige leidingen te controleren.
3. Rottend dakconstructie
Oudere woningen krijgen regelmatig te maken met een rottende dakconstructie. Houtrot kan voorkomen als hout langdurig door vocht wordt belast en de kosten voor het vervangen van de constructie kunnen flink oplopen. Controleer bij aankoop van een woning altijd of er niet over rottend hout heen geschilderd is.
4. Scheuren in de muren
Een van de meest gehoorde verborgen gebreken zijn scheuren in de muren. Voor scheuren in de muur kunnen erg veel mogelijke oorzaken zijn. Bij aankoop van een woning is het verstandig om te letten op de aanwezigheid van scheuren.
5. Kapotte CV-ketel
Een CV-ketel heeft gemiddeld ongeveer een levensduur van 12 tot 15 jaar. Bij aanschaf van een woning is het handig om de leeftijd van de aanwezige CV-ketel te checken. Een nieuwe CV-ketel is namelijk erg prijzig. Controleer daarom altijd de staat van de CV-ketel.
Bouwkundige keuring aanvragen
Wilt u meer zekerheid bij aankoop van een woning? Met een bouwkundige keuring verkleint u de kans dat u na aankoop te maken krijgt met onverwachte verbeter- en onderhoudskosten. Meer informatie? Neem gerust contact met ons op of vul onderstaand formulier in voor een afspraak.
Plan nu een bouwkundige keuring
Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.