Wanneer dubbel glas vervangen?

De levensduur van dubbel glas is gemiddeld 25 á 30 jaar. Het checken van de leeftijd van het glas is gemakkelijk te checken. Tussen de glasbladen zit een metalen strip, ook wel de glasband genoemd, waarop de productiedatum van het glas terug te vinden is. Leveranciers van dubbelglas geven vaak 25 tot 30 jaar garantie. Indien goed geplaatst en onderhouden gaat dubbel glas nog veel langer mee.

Lees in dit artikel alles wat u moet weten over wanneer dubbel glas vervangen de beste optie is.

wanneer dubbel glas vervangen

Dubbelglas vervangen?

Door de lange levensduur van dubbel glas is het lastig om het juiste moment te bepalen. In onderstaande situaties wordt er vaak gekozen om dubbelglas te vervangen voor betere alternatieven, zoals HR++ glas.

  • Als u van plan bent om uw huis beter te isoleren
  • Als er een ruit kapot is
  • Als de kozijnen aan vervanging toe zijn

Door het vervangen van dubbel glas voor een beter alternatief, zoals HR++ glas, verbeter u de isolatie van uw woning en bespaart u flink op energiekosten. Een gemiddeld huishouden bespaart honderden euro’s wanneer ze dubbel glas vervangen voor HR++ glas.

Check of uw dubbel glas lek is

Het controleren van uw dubbel glas op een lekkage is erg simpel. Ziet u dat een raamblad aan de binnenkant beslaat of ziet u water liggen aan de binnenkant van het raam? Dan mag u aannemen dat uw dubbel glas lek is. Om het glas te repareren is het nodig om te onderzoeken waar de lekkage zich bevindt. Bij schade aan het raamblad moet het volledige raam vervangen moeten worden. Veel mensen kiezen er dan voor om het dubbel glas te vervangen voor HR++ glas.

Verschil tussen dubbel glas en HR++ glas

Regelmatig wordt er met HR++ glas in de volksmond dubbel glas bedoeld, echter zit er wel degelijk een verschil tussen beide. Voornamelijk in de isolatie, want HR++ glas isoleert beter dan “gewoon” dubbel glas. Niet voor niets staat de afkorting HR voor “hoog rendement”.

Het grootste verschil tussen HR++ glas en dubbel glas is dat hoogrendementsglas een onzichtbaar coating aan de binnenzijde heeft, waardoor de warmte van uw huis weerkaatst wordt. Dit zorgt ervoor dat de warmte in uw huis blijft. Daarnaast heeft HR++ glas tussen de twee glasplaten een edelgas (vaak argon), waardoor uw huis beter geïsoleerd wordt.

Bij “gewoon” dubbel glas zit er lucht tussen de glasplaten en ontbreekt de coating aan de binnenzijde, waardoor dit glas dus minder goed isoleert dan HR++ glas.

Check het dubbelglas bij aankoop van een woning

Van plan om een woning te kopen, maar heeft u twijfels over de onderhoudsstaat van het dubbelglas? Dan is het van belang om de productiedatum en de huidige staat van het dubbelglas te checken. Dit kunt u tijdens de bezichtiging zelf doen, maar u kunt ons ook inschakelen voor een bouwkundige keuring. Zo krijgt u inzicht in de huidige onderhoudsstaat van de woning. Voorkomen dat u te maken krijgt met vervelend verrassingen bij aankoop van een woning? Vraag een bouwkundige keuring aan.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.