Energielabel verbeteren

Bent u van plan om uw huis te verkopen? Dan is het tegenwoordig verplicht om te beschikken over een energielabel. Dit geeft potentiële kopers inzicht in hoe energiezuinig uw woning is. Hoe zuiniger uw huis is, hoe aantrekkelijker voor kopers. Als verkoper wilt u dus graag een goed energielabel, maar wat kunt u doen om het energielabel te verbeteren? In dit artikel leest u alles over het verbeteren van uw energielabel.

Energielabel verbeteren

Een energielabel: wat is dat?

Een energielabel geeft inzicht in hoe energie zuinig of onzuinig een huis is. Dit doet het label op een schaal van A++ tot en met G. Een energielabel met classificaties A betekent zeer zuinig, terwijl label-G staat voor zeer onzuinig.

Het energielabel wordt steeds belangrijker bij de verkoop van een huis. Veel mensen hebben de voorkeur voor een energiezuinige woning. Dit betekent namelijk lagere energiekosten en is tevens ook milieuvriendelijker.

Hoe check ik mijn energielabel?

Benieuwd naar het huidige energielabel van uw woning? Op Energielabel.nl kunt u gratis en snel uw voorlopige energielabel checken. Typ uw postcode en huisnummer in om uw voorlopig energielabel te checken.

Het energielabel wordt automatisch gegenereerd op basis van gegevens uit het Kadaster. Dit energielabel is een grove inschatting. Daarom moet u ook een definitief energielabel aanvragen bij verkoop van uw woning.

Verkoopt u uw huis zonder energielabel? Dan riskeert u als particuliere huiseigenaar een boete van €170. Bij ons kunt u voor slechts €349 een geldig energielabel aanvragen.

Energielabel verplicht bij verkoop

Bij verkoop van uw woning is het dus verplicht om te beschikken over een definitief energielabel. Dit label moet u kunnen tonen aan de koper, zodat hij of zij in één oogopslag kan zien hoe energiezuinig de woning is. Ook bij verhuur geldt deze energielabelplicht.

Kies voor een gecertificeerde energieadviseur

Heeft u een definitief energielabel nodig bij verkoop of verhuur van uw woning? Dan is het van belang om een gecertificeerde energieadviseur in te schakelen. De energieadviseurs van Huiskeur zijn volledig BRL 9500 gecertificeerd en beschikken daarmee over de juiste certificaten om uw energielabel definitief te maken.

Wilt u een energielabel offerte aanvragen? Dat kan eenvoudig via deze link. Hieronder een voorbeeld van een energielabel.

Energielabel volgens de NTA 8800

Wat zijn de kosten voor een definitief energielabel?

Tegenwoordig is een inspectie op locatie nodig om uw woning te beoordelen en de hoogte van het energielabel te bepalen. Tijdens deze inspectie worden alle belangrijk bouwdelen opgenomen, waaronder: de verlichting, isolatie, ramen en technische installaties. Een definitief energielabel kost bij ons slechts €349.

Voordelen van een goed energielabel

Het energielabel van uw huis kunt u verbeteren door energiebesparende maatregelen te nemen. Hoe energiezuiniger uw woning, hoe beter het energielabel. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van een goed energielabel voor u verzameld.

  • Lagere energiekosten. Investeren in energiebesparende maatregelen zorgt ervoor dat uw energierekening in de toekomst omlaag gaat. Zo kunt u bijvoorbeeld investeren in HR-glas, isolatie of zonnepanelen om jarenlang te besparen op energiekosten.
  • Wooncomfort. Een goed geïsoleerde woning voelt warmer aan doordat de warmte beter vastgehouden wordt. Geen tocht en een aangename temperatuur verhoogt het wooncomfort.
  • Gunstig voor uw woningwaarde. Een energiezuinige woning is aantrekkelijker voor huizenkopers. Heeft uw woning een goed energielabel, bijvoorbeeld klasse A of B? Dan verhoogt dit de waarde van uw woning.
  • Milieuvriendelijk. Met een energiezuinige woning stoot u minder CO2 uit, waardoor u een steentje bijdraagt aan een beter klimaat.

Maatregelen om uw energielabel te verbeteren

Wilt u uw energielabel verbeteren? Dan zijn er veel verschillende energiebesparende maatregelen waarin u kunt investeren. Met deze investeringen verbetert u niet alleen het energielabel, maar ook het wooncomfort.

Niet elk huis is hetzelfde. Om u te vertellen wat de mogelijkheden zijn om uw energielabel te verbeteren noemen we hieronder een aantal mogelijke investeringen.

Isolatie verbeteren

Uw woning beter isoleren is vaak een goede start om in een hogere energieklasse te komen. Door te investeren in isolatiemaatregelen maakt u uw huis energiezuiniger en bespaart u flink op energiekosten. Er zijn verschillende plekken in huis waar u de isolatie kunt verbeteren. Om uw woning volledig te isoleren is het nodig om te investeren in vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie en hoogrendementsglas.

  • Vloerisolatie. Het aanbrengen van vloerisolatie zorgt voor warmte voeten en minder toch in huis. Het isolatiemateriaal dat via de kruipruimte of direct onder de vloer wordt aangebracht zorgt ervoor dat er minder warmte via de vloer ontsnapt.
  • Muurisolatie. Is uw gevel nog ongeïsoleerd? Dan ontsnapt er veel warmte, wat natuurlijk hartstikke zonde is. Vooral oudere woningen zijn nog ongeïsoleerd, waardoor het interessant is om de (spouw)muur te laten isoleren voor een beter energielabel. Er zijn drie verschillende soorten muurisolatie, namelijk: buitengevel-, spouw- en binnenmuurisolatie.
  • Dakisolatie. Warmte in uw woning stijgt naar boven. Zonder dakisolatie verdwijnt de warmte tussen kieren in het dak naar buiten. Investeren in dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte beter vast gehouden wordt, waardoor uw energierekening omlaag gaat en uw energielabel gunstiger wordt.
  • Hoogrendementsglas. Om uw huis goed te isoleren is het verstandig om te investeren in HR (Hoog Rendements) glas. Ook wel isolatieglas genoemd. Bij dit hoogrendementsglas zit er edelgas tussen beide glasplaten. Dit zorgt voor een betere isolatie ten opzichte van de droge lucht dat bij gewoon dubbelglas tussen de glasplaten zit. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas. De beste keuze op dit moment is HR++.

Energiezuinige CV ketel

Uw energielabel verbeteren kunt u ook doen door te investeren in een energiezuinige CV ketel. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een hoogrendements combiketel om uw woning duurzaam te verwarmen. Een HR-ketel is een behoorlijke investeren, maar verdient zich binnen enkele jaren terug.

Warmtepomp

Wanneer u kiest voor een CV-ketel, dan bent u afhankelijk van gas. Het is een feit dat Nederland in de toekomst van het gas af wilt. Om deze reden (en de stijgende gasprijzen) kunt u beter kiezen voor een warmtepomp als u uw huis duurzaam wilt verwarmen.

Tegenwoordig heeft u keuze uit verschillende warmtepompen. Naast de meest gekozen lucht/water warmtepomp kunt u ook kiezen voor een hybride lucht/water of grond/water warmtepomp.

Zonnepanelen

Tot slot, de laatste maar zeker niet de minste, maatregel die u kunt nemen om uw energielabel te verbeteren: zonnepanelen. Vaak wordt er na het investeren in bovenstaande energiebesparende maatregelen gekozen voor zonnepanelen. Zo kunt u zelf duurzame energie opwekken. Met een levensduur van gemiddeld 25 jaar zijn zonnepanelen een interessante investering.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.