Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen, maar wat is eigenlijk de levensduur van zonnepanelen? Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Dit maakt het een duurzame investering dat voor velen interessant is. Voor een lange levensduur van zonnepanelen is een goede installatie en regelmatig onderhoud van belang.

levensduur zonnepanelen

Levensduur zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld dus 25 jaar. Veel fabrikanten geven de garantie dat zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van de capaciteit kunnen produceren. Echter is het belangrijk om ook rekening te houden met de levensduur van andere onderdelen van het zonnepanelensysteem. Denk bijvoorbeeld aan de bekabeling, laadregelaar of omvormer van het systeem. Zo staat de omvormer bekend dat deze minder lang meegaat, waardoor u deze gedurende de levensduur van zonnepanelen waarschijnlijk zou moeten vervangen.

Garantie bij zonnepanelen leveranciers

De meeste fabrikanten van zonnepanelen garanderen dat hun zonnepanelen na 25 jaar minimaal 80% van de energie produceren. Bij aanschaf van zonnepanelen mag u er dan ook vanuit gaat dat zonnepanelen zelfs na 25 jaar nog steeds 80% van de originele opbrengst opbrengen. In de praktijk blijkt deze garantie ook echt haalbaar te zijn.

Garantie op installatie van de zonnepanelen

Op de installatie van zonnepanelen wordt vaak de door de installateur een of meerdere jaren garantie gegeven. Bij een onjuiste installatie verschijnen mogelijke problemen meestal al in het eerste jaar na de installatie, waardoor dit vaak binnen de garantie valt. Bij een nieuw zonnepanelensysteem is het belangrijk om de jaaropbrengst te noteren. Vergelijk deze jaaropbrengst met de verwachting die uw installateur heeft opgegeven. Wijkt de stand erg af van de voorspelde opbrengst? Dan is het verstandig om daarover contact op te nemen.

Zorg voor goed onderhoud van uw zonnepanelen

De levensduur van zonnepanelen kunt u verlengen door goed onderhoud. Ondanks dat zonnepanelen eigenlijk weinig onderhoud nodig hebben, is het wel van belang om ze eens in de zoveel jaar goed te (laten) reinigen.

Meer zekerheid over de staat van zonnepanelen?

Bent u van plan om een huis met zonnepanelen te kopen? En wilt u weten wat de huidige staat is? Bij een bouwkundige keuring van uw woning wordt indien van toepassing ook het zonnepanelensysteem geïnspecteerd. Zo weet u precies wat de huidige staat is van de zonnepanelen en welke kosten u de komende jaren kunt verwachten. Wilt u meer zekerheid? Vraag direct een bouwkundige keuring aan!

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.