Dakpannen vervangen

Ondanks de lange levensduur van dakpannen kan het nodig zijn dat ze vervangen moeten worden. Bijvoorbeeld bij een oud of beschadigd pannendak. Dakpannen vervangen zorgt ervoor dat uw huis weer tientallen jaren water- en windbestendig is, daarbij heeft het een positief effect op de waarde van uw woning.

Overweegt u om de dakpannen op uw woning te vervangen? In dit artikel hebben we alle opties en kosten voor u op een rijtje gezet. Zo weet u precies waarop u moet letten.

dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen kosten

Het vervangen van dakpannen is een arbeidsintensieve klus. Meestal wordt er ook voor gekozen om nieuw isolatiemateriaal te plaatsen en de dakpannen te impregneren. Het impregneren van dakpannen zorgt ervoor dat ze nog langer meegaan. De levensduur van dakpannen kan oplopen tot wel 100 jaar. De gemiddelde kosten per m2 (incl. montage) ligt tussen de 50 en 60 euro.

Wat zijn de voordelen van dakpannen?

Dakpannen staan bekend om de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Niet voor niets zijn bijna alle huizen in Nederland bedekt met dakpannen. De belangrijkste voordelen om te kiezen voor dakpannen hebben we hieronder op een rij gezet:

  • Lange levensduur
  • Brandveilig
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Bestand tegen alle weersomstandigheden
  • Gemakkelijk te plaatsen

Welke soorten dakpannen zijn er?

Als u van plan bent om uw dakpannen te vervangen, dan heeft u keuze uit twee verschillende soorten dakpannen: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Beide zijn een uitstekende keuze om uw woning te beschermen tegen regen en wind. Maar wat zijn de verschillen? U leest het hieronder.

Betonnen dakpannen

Het kiezen voor betonnen dakpannen is de goedkoopste optie. In aanschaf zijn betonnen dakpannen goedkoper, maar wist u dat ze ook goedkoper zijn om te laten leggen in vergelijking met keramische dakpannen? Het grotere formaat zorgt ervoor dat ze sneller en eenvoudiger te plaatsen zijn.

Vaak wordt er wel gekozen om de betonnen dakpannen af te werken met een kleurcoating, dit maakt het oppervlak gladder waardoor ze langer alg- en mosvrij blijven. En dit heeft weer een langere levensduur als voordeel.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen bestaan uit klei. In veel gevallen is de klei gewonnen uit onze Hollandse rivieren zoals de Rijn en Maas. Klei is een perfect bouwmateriaal dat op hoge temperaturen tot een harde dakpan gebakken wordt. Kiest u voor een keramische dakpan met ingebakken glazuurlaag? Dan hebben ze een ontzettend lange levensduur. Deze glazuurlaag werkt beschermend tegen algen en mossen.

Een groot voordeel van keramische dakpannen is dat ze een levensduur tot wel 100 jaar kunnen bereiken. Vooral bij goed onderhoud kan de levensduur flink oplopen. Dakpannen vervangen voor keramische dakpannen betekent dat u de rest van uw leven geen omkijken meer hebt naar uw dak.

Zijn uw dakpannen aan vervanging toe?

Een daklekkage wordt vaak veroorzaakt door enkele dakpannen die stuk of verschoven zijn. In de meeste gevallen, wanneer de levensduur van uw dakpannen nog niet bereikt is, volstaat een dakreparatie die u kunt laten uitvoeren door een dakdekker.

Heeft u last van een lekkage of is er sprake van stormschade? Als er sprake is van oude dakpannen, waarvan de levensduur (bijna) bereikt is, dan wordt er geadviseerd om een totale dakrenovatie uit te laten voeren. Alle dakpannen worden vervangen, waardoor het nieuwe dak nog tientallen jaren mee kan.

Huis bezichtigen? Let op de huidige staat van het dak!

Eindelijk uw droomhuis gevonden en een bezichtiging ingepland? Dan is het verstandig om tijdens de bezichtiging te letten op de onderhoudsstaat van het dak. U wilt natuurlijk niet te maken met onverwachte kosten voor het vervangen van alle dakpannen. Voor meer zekerheid bij aankoop van een woning is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.