Energie besparen tips

Energie besparen is makkelijker dan u denkt. Het is dan ook belangrijk om op uw energieverbruik in huis te letten. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen, lampen uitdoen en deuren dicht doen. Al deze maatregelen zijn eigenlijk maar een kleine moeite, maar alles bij elkaar zorgt het voor een flinke energiebesparing in huis. Wilt u ook energie besparen? Wij helpen u graag met onze top 10 bespaartips voor energie!

energie besparen tips

1. Stap over op LED verlichting

Een van de beste maatregelen die je kunt nemen voor energiebesparing in huis is het overstappen op LED verlichting. Zelfs als de halogeenlamp of gloeilamp nog goed werkt is het voordelig om deze te vervangen voor een LED lamp. LED lampen zijn in aanschaf duurder, maar dit bedrag wordt al snel terugverdiend. Een LED lamp is namelijk 75% zuiniger dan een halogeenlamp en 85% zuiniger dan een gloeilamp. Ook komt daar nog eens het voordeel bij dat LED lampen een veel langere levensduur hebben. Overstappen op LED is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

2. Zonne-energie opwekken

Als u wilt besparen op energiekosten is het zelf opwekken van zonne-energie een interessante optie. Zonnepanelen op het dak van uw woning laten plaatsen zorgt ervoor dat u uw eigen energie opwekt. Wekt u te veel elektriciteit op? Dan kunt u de opgewekte energie teruggeven aan het net, hiervoor krijgt u een terugleververgoeding van je energiemaatschappij.

Ook kunt u zonne-energie inzetten voor het opwekken van warm water met een zonneboiler. Bij deze vorm van zonne-energie profiteert u van subsidie. Het warme water uit de zonneboiler kunt u gebruiken om uw vloerverwarming of radiatoren te verwarmen of als warm tapwater uit de kraan.

3. Kierdichting toepassen

Toch in uw huis is niet comfortabel en zorgt er vaak voor dat u geneigd bent om de verwarming een graadje hoger te zetten. Door de tocht in huis gaat u meer energie verbruiken, terwijl de verhoogde temperatuur in uw huis door de toch vaak nog steeds niet aangenaam aanvoelt. Het dichten van kieren en spleten in uw huis is een betere oplossing. Dit kan erg gemakkelijk door het toepassen van tochtstrips bij ramen en deuren. Na verloop van tijd kunnen er ook kieren bij het kozijn ontstaan, de beste manier om dit te verhelpen is het gebruik van kit.

4. Slimme thermostaat gebruiken

Een slimme thermostaat biedt de mogelijkheid om op voorhand te programmeren wanneer de verwarming aan en weer uit gaat. Zo vergeet u nooit meer om de verwarming uit te zetten. Verder geeft een slimme thermostaat meer inzicht in het energieverbruik en kunt u op afstand de temperatuur in huis bedienen.

5. Wassen op lage temperaturen

Een simpele energiebesparing waarvan u zelf eigenlijk weinig merkt is het wassen van kleding op lage temperaturen. Hoe lager de wastemperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine. Lang niet al het wasgoed hoeft op een hoge temperatuur gewassen te worden. Ook was je zuiniger met een volle trommel. Door zorgvuldig te wassen bespaar je flink op energiekosten.

6. Apparaten uitzetten (niet op stand-by)

Apparaten op stand-by gebruiken nog 75% van de energie. Om energie te besparen is het verstandig om apparaten uit te zetten. Vaak geeft een brandend lampje op het apparaat aan dat deze op stand-by staat. Dit herkent u vast van de televisie. U kunt het apparaat volledig uitzetten door de stekker uit het stopcontact te trekken. Ook kunt u een stekkerdoos met schakelaar gebruiken, daarmee schakelt u in één keer meerdere apparaten uit en voorkomt u dat ze in stand-by stand energie verbruiken.

7. Isoleren van uw woning

Tijdens de winter warmte in uw huis verliezen is natuurlijk zonde van het energiegebruik. Daarom is het belangrijk om uw woning te goed te isoleren. Voorbeelden van isoleren zijn het toepassen van vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Voor deze vormen van isoleren is een subsidie beschikbaar gesteld. Ook kunt u ervoor kiezen om uw woning te isoleren met HR++ glas. Dit glas houdt warmte binnen en kou buiten.

8. Gebruik niet te veel water tijdens het koken

Als u gaat koken is het belangrijk om zo weinig mogelijk water te gebruiken. Te veel water gebruiken is niet alleen zonde van het water, maar zorgt er ook voor dat het langer duurt voordat het water kookt. Dit kost dan ook meer energie en geld.

9. Niet afwassen onder een lopende kraan

Bespaar gemakkelijk energie door de afwas niet onder een lopende kraan te doen. Laat de spoelbak vollopen met warm water voor de handafwas. Gebruikt u een vaatwasser? Dan is voorspoelen vaak niet nodig.

10. Gebruik energiezuinige apparaten

Bij het aanschaffen van nieuwe huishoudelijke apparaten is het verstandig om te letten op het energieverbruik. Het verbruik van apparaten wordt aangegeven door een energielabel. Tegenwoordig kunt u het beste kiezen voor energielabel A+++. Energiezuinige apparaten zijn in aanschaf duurder, maar het verschil verdiend u snel terug in stroomverbruik.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.