Valt een lekkage na aankoop onder verborgen gebreken?
De aankoop van een bestaande woning is een belangrijke stap in uw leven, waarbij ook grote financiële belangen spelen. De koop en oplevering van een woning verloopt meestal soepel. Maar dit is niet altijd het geval. Als koper kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met verborgen gebreken. Denk bijvoorbeeld aan asbest, boktor, houtzwam, bodemvervuiling of houtrot.
Om te voorkomen dat u te maken krijgt met deze vervelende verrassingen is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat u meer inzicht heeft in de bouwkundige staat van de woning. Een probleem waar men na aankoop van een woning regelmatig mee te maken krijgen is een lekkage. Nu is het de vraag of een lekkage hoort bij verborgen gebreken.
Huis gekocht en een lekkage ontdekt?
Een lekkage is erg vervelend en kan veel schade veroorzaken. Als u net een nieuwe woning heeft gekocht zit u natuurlijk niet te wachten op deze vervelende verrassing. Wanneer u na aankoop van een woning een lekkage ontdekt wilt u vast weten of er sprake is van een verborgen gebrek. Afhankelijk van de situatie kan een lekkage onder verborgen gebreken vallen.
Bij aankoop van een nieuwe woning wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk woonklaar maken. Als u een lekkage ontdekt, dan gooit dat natuurlijk roet in het eten. Zo krijgt u te maken met extra kosten en vertraging om de lekkage op te lossen. Wilt u weten wie aansprakelijk is? En of het een verborgen gebrek is? Wij leggen het u hieronder uit.
Wanneer is lekkage een verborgen gebrek?
Krijgt u na aankoop van een woning tot de ontdekking dat er iets niet in orde is en had u dit niet vóór de overdracht kunnen ontdekken? Dan valt het probleem meestal onder verborgen gebreken. Hou er wel rekening mee dat u als koper de lekkage niet had kunnen opmerken, ondanks dat u heeft voldaan aan uw onderzoeksplicht.
Deze onderzoeksplicht houdt in dat u als koper zoveel mogelijk informatie moet verzamelen om de bouwkundige staat van de woning in te schatten. Dit kan door zoveel mogelijk vragen te stellen aan de verkopers. Nog beter is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Kwam de lekkage daarbij niet aan het licht? Dan is er sprake van een verborgen gebrek.
Is de verkoper aansprakelijk voor de lekkage?
Valt de lekkage onder verborgen gebreken, dan wilt u vast weten of u de verkoper daarvoor aansprakelijk kunt stellen voor de schade. Was de verkoper op de hoogte van de lekkage, dan is het antwoord vrij simpel: de verkoper is aansprakelijk voor de schade. Voor verkopers geldt namelijk de meldingsplicht. Deze plicht houdt in dat alle bekende gebreken en schades gemeld moeten worden aan de koper.
Blijkt de verkoper niets af te weten van de schade waarvan duidelijk is dat die voor de overdracht is ontstaan, dan is de verkoper alleen aansprakelijk als het gebrek “normaal” gebruik verhindert. Bij een lekkage hangt dit erg af van de ernst van het probleem. Is er sprake van een daklekkage? Dan is het huis niet geschikt voor normaal gebruik. In dit geval is de verkoper meestal aansprakelijk. Bij andere lekkages is het afhankelijk van de ernst.
Plan nu een bouwkundige keuring
Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.