Oplevering nieuwbouw tips

Staat de oplevering van uw nieuwbouwwoning op de planning? Dan volgt er een formeel moment waarbij u samen met de bouwer en eventueel bouwkundige controleert of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Is de bouw van uw woning afgerond? Dan krijgt u na de formele oplevering de sleutel. Lees in dit artikel wat aandachtspunten zijn tijdens de oplevering van nieuwbouw.

oplevering nieuwbouw tips

Oplevering nieuwbouw: waar moet u allemaal op letten?

  • Neem de tijd om de woning te inspecteren. Bij de oplevering van uw nieuwbouwhuis reserveert de bouwer vaak een bepaalde tijd, echter lopen opleveringen regelmatig uit. Wij adviseren om u niet op te laten jagen als de oplevering meer tijd in beslag neemt. De bouwer moet u voldoende tijd geven om de woning grondig te inspecteren.
  • Controleer op beschadigingen. Het is verstandig om tijdens of direct na de oplevering alle kozijnen, ramen, deuren, tegelwerk en sanitair te controleren op beschadigingen. Wanneer u de beschadigingen vroeg ontdekt is het makkelijker om de schade op de bouwer te verhalen. 
  • Neem de meerwerklijst mee. Tijdens de oplevering is het verstandig om de meerwerklijst mee te nemen, zodat u aan de hand van deze lijst kunt controleren of het meerwerk volgens afspraak is uitgevoerd.
  • Regel een woonverzekering. Na de oplevering komen risico’s als beschadiging of diefstal voor eigen rekening. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de woning op het moment van de sleuteloverdracht verzekerd is.
  • Noteer alle meterstanden. In het proces-verbaal van de oplevering is het noteren van alle meterstanden erg verstandig. Deze kunt u straks doorgeven aan de energieleverancier.
  • Controleer belangrijke onderdelen. Tijdens de oplevering is het verstandig om een aantal onderdelen te controleren, denk aan: komt er water uit de kranen? Werkt het fornuis? Spoelt het toilet goed door? En functioneert het hang-en sluitwerk?
  • Neem een bouwkundige mee. Een onafhankelijke bouwkundige meenemen tijdens de oplevering van uw nieuwbouwwoning is een verstandige keuze. De bouwkundige loopt de woning kritisch na op bouwkundige gebreken. Na de inspectie ontvangt u een uitgebreid bouwkundig rapport van de woning. Met dit rapport staat u sterk tegenover de bouwer.

Proces-verbaal van oplevering

Heeft u de woning samen met de bouwer kunnen inspecteren? Dan wordt het tijd om beide het proces-verbaal van oplevering te ondertekenen. U accepteert hiermee de woning met uitzondering van eventueel genoteerde gebreken. De bouwer heeft na het ondertekenen drie maanden de tijd om de opleveringsgebreken te herstellen. Is de woning niet gereed voor bewoningen? Dan heeft u het recht om de oplevering te weigeren.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.