Wat is de levensduur van dakpannen?

Het dak op uw woning zorgt ervoor dat u op regenachtige en koude dagen lekker warm en droog kunt zitten. Althans, als er geen sprake is van schade of problemen met het dak. Het dak krijgt te maken met verschillende weersomstandigheden wat schade kan veroorzaken. Na verloop van tijd kan het zijn dat het nodig is om de dakpannen op uw dak te vervangen, echter weten veel mensen niet wanneer dit moet gebeuren. Lees hieronder meer over de levensduur van dakpannen.

levensduur dakpannen

Levensduur van dakpannen

De meeste huizen in Nederland hebben dakpannen op hun dak liggen. Bij nieuwbouwwoningen hoeft u zich de komende tientallen jaren geen zorgen te maken over het vervangen van dakpannen. Bij oudere woningen kan het op den duur nodig zijn om de dakpannen te vervangen. Wanneer dit moet gebeuren is afhankelijk van het soort dakpannen. Zo hebben betonnen dakpannen een levensduur van zo’n 30 jaar, terwijl dakpannen van klei ongeveer 50 á 100 jaar meegaan. Kleien dakpannen hebben dus een langere levensduur, echter kan het bij een oudere woning voorkomen dat u ze moet vervangen.

Schade aan dakpannen

Op het moment dat er een dakpan beschadigd is kan dit vervelende problemen veroorzaken. Bij schade aan de dakpannen op uw dak kan er water doordringen tot uw houten dakconstructie. Het is belangrijk om beschadigde dakpannen snel te vervangen. Doet u dit niet? Dan kan één gebroken dakpan ontzettend veel schade veroorzaken. Zo kan er op den duur een lekkage in uw woning ontstaan.

In het ergste geval veroorzaakt het water dat via de kapotte dakpan naar binnen stroomt houtrot in uw dakconstructie. Dit kan als gevolg hebben dat de constructie uw dak niet meer kan dragen, waardoor uw dak (gedeeltelijk) in kan storten. Laat dakpannen bij schade daarom snel vervangen.

Dakpannen vervangen: wat zijn de kosten?

De gemiddelde kosten voor het vervangen van de dakpannen op uw woning variëren van 100 tot 150 euro per vierkante meter. Bij het vervangen van alle dakpannen op uw dak kunnen de kosten flink oplopen. Bij aankoop van een oudere woning is het dus verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Tijdens de bouwkundige inspectie van de woning wordt de er gekeken naar de huidige staat van de woning. Vanzelfsprekend wordt er ook gekeken naar de huidige staat van de dakpannen.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.