Is een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Bent u van plan om een bouwkundige keuring uit te laten voeren? Dan wilt u natuurlijk weten of de kosten aftrekbaar zijn of niet. Als de kosten aftrekbaar zijn, dan kan dit u geld schelen. Echter zijn er wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

Afbeelding van bouwkundige keuring aftrekbaar

Waarom een bouwkundige keuring?

Het kopen van een huis is een flinke stap en een kostbare aangelegenheid. Daarom is het logisch dat u zo veel mogelijk zekerheid wilt. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren zorgt ervoor dat u inzicht krijgt in de huidige onderhoudsstaat van de woning. Ook vermeldt het bouwkundig rapport de verwachte onderhoudskosten en/of verborgen gebreken. Een huis kopen is een kostbare aangelegenheid, daarom is het wel zo prettig om te weten of een bouwkundige keuring aftrekbaar is.

Bouwkundige keuring aftrekbaar of niet?

Een bouwkundige keuring is aftrekbaar van de belasting als het rapport aangevraagd wordt bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning. In de meeste gevallen kunt u de kosten voor een bouwkundige keuring aftrekken van de belasting.

Wanneer is een bouwkundige keuring verplicht?

Vaak is een taxatierapport bij het afsluiten van een hypotheek niet voldoende. Er zijn meerdere hypotheekverstrekkers waarbij een bouwkundig rapport verplicht is. Vaak geldt deze verplichting met name bij oudere woningen. Bij een verplichte bouwkundige keuring zijn de kosten altijd fiscaal aftrekbaar. Bij onderstaande gevallen kunt u ervan uitgaan dat een bouwkundige keuring noodzakelijk is:

  • De noodzakelijke renovatie kosten bedragen minstens 10% van de verkoopwaarde.
  • Naar aanleiding van het taxatierapport wordt een bouwkundig onderzoek geadviseerd.
  • Bij aankoop van een appartement uit bouwjaar 1940 of eerder, dat niet gerenoveerd is.

Voldoet de woning die u wilt kopen aan één of meer van deze voorwaarden? Dan is de bouwkundige keuring aftrekbaar van de belasting.

Hoe zit met de Nationale Hypotheek garantie?

Is een bouwkundig rapport een vereiste om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te kunnen krijgen? Bij aankoop van een woning met Nationale Hypotheek Garantie wordt er vaak aan de kopers een bouwkundig rapport gevraagd. In dit geval zijn de kosten aftrekbaar van de belasting.

Bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Wilt u bij aankoop van een woning een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Of heeft u vragen over de keuring? Neem dan gerust contact op met de professionals van Huiskeur. Wij staan altijd voor u klaar.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.