Nieuw energielabel woningen vanaf 1 januari 2021

De meeste mensen die al eens een woning hebben gekocht of verkocht zijn al bekend met het energielabel van de woning. Een energielabel geeft de energieprestatie van een woning aan en wordt rondom de overdracht van de woning overhandigd. Hoe energiezuinig een woning is wordt aangegeven door de letters A+++ tot en met G.

Tot op heden konden energielabels voor woningen op afstand aangevraagd worden. Vanaf 1 januari 2021 geldt er een nieuwe energielabelplicht, waarbij het nodig is om een energielabel keuring aan te vragen. Het energielabel van een woning wordt op locatie vastgesteld na een keuring van een gediplomeerde adviseur. Bij Huiskeur kunt u voordelig een energielabel keuring aanvragen. Wij zijn werkzaam door heel Nederland.

zonnepanelen op een energiezuinige woning

Energielabel woning: nieuwe regelgeving per 1 januari 2021

De afgelopen jaren zijn er vanuit Europa veel nieuwe regels opgesteld rondom het energielabel voor woningen en panden. Een van de nieuwe regels betreft het energielabel voor woningen wordt per 1 januari in Nederland ingevoerd.

Voorheen werden energielabels voor woningen op afstand bepaald, waardoor de kans op fraude hoger was. Dit was het zogenaamde VEL (Vereenvoudigd Energielabel). Voor nieuwe kopers is dat natuurlijk niet fijn. Met de nieuwe regelgeving op basis van NTA 8800,  is het verplicht om een gediplomeerde adviseur op locatie een energielabel opname uit te laten voeren. Deze keuring duurt ongeveer 1 tot 2 uur per woning en op basis van zijn berekeningen aan de hand van de bepalingsmethode wordt het energielabel van de woning bepaald.

Ook zijn er vanaf 1 januari 2021 plusjes toegevoegd aan de A. Op het moment dat een woning extreem energiezuinig is, dan kan deze een A+, A++, A+++ of A++++ energielabel krijgen. Bij aanvraag van een energielabel keuring per 1 januari 2021 ontvangt u als eigenaar een rapport met het nieuwe energielabel en maatregelen die u kunt nemen om de energieprestatie van de woning te verbeteren.

Energielabel keuring: waar wordt op gelet?

Tijdens een energielabel keuring wordt de woning uitgebreid geïnspecteerd door een gediplomeerde inspecteur. Om het energielabel van een woning te bepalen wordt er op onderstaande punten extra gelet:

  • Soort glas (enkelglas, dubbelglas, triple of HR)
  • Isolatie (dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie)
  • Zonnepanelen of niet
  • CV ketel
  • Ventilatie in de woning

Bovenstaande aandachtspunten bepalen voor een groot deel de hoogte van het energielabel. Echter wordt er tijdens de inspectie ook gekeken naar de bouwkundige staat van de woning. Bouwkundige gebreken kunnen namelijk ook van invloed zijn op de energieprestatie van een woning. Na de inspectie op locatie worden alle bevindingen op kantoor uitgewerkt tot een overzichtelijk rapport. Deze ontvangt u meestal al binnen enkele werkdagen.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.