Is een bouwkundige keuring verplicht of niet?

Is een bouwkundige keuring verplicht of niet?Het kopen van een woning is een flinke investering, waarbij u niet te maken wilt krijgen met onaangename verrassingen. Een bouwkundige keuring (oftewel een bouwtechnische keuring) geeft een duidelijk inzicht in de bouwkundige staat van de woning. Daarnaast staat in het bouwkundig rapport welke onderhoudskosten u in de toekomst kunt verwachten.

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is altijd verstandig, maar niet verplicht. In sommige gevallen geldt er wel een verplichting, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

afbeelding van verouderde dakpannen

Bouwkundige inspectie

Na het aanvragen van een bouwkundige keuring wordt er een inspectie op locatie uitgevoerd door een erkend bouwkundig inspecteur. Tijdens deze inspectie wordt de bouwkundige staat van de woning gecontroleerd. De inspecteur noteert wat er vervangen of opgeknapt moet worden en berekend ook meteen met welke kosten u in de toekomst kunt verwachten. Tijdens de bouwkundige keuring vindt er een uitgebreide inspectie plaats. Zo wordt er gelet op: de vloeren, kozijnen, het dak, constructie van het huis, riolering en noem maar op. Elk aspect van de woning wordt geïnspecteerd, zodat u duidelijk inzicht heeft in de bouwkundige staat. Alle bevindingen tijdens de inspectie worden op kantoor verder uitgewerkt tot een bouwkundig rapport.

Bouwkundige keuring, verplicht of niet?

In sommige gevallen is een bouwkundige keuring verplicht, zoals bij het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het is altijd verstandig om te informeren of een bouwkundig rapport verplicht is.

Tijdens een bouwkundige keuring is het voor de koper of verkoper niet verplicht om aanwezig te zijn. Echter kan het vooral als koper erg interessant zijn om bij de keuring aanwezig te zijn. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de staat van de woning. 

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.