Wat is stadsverwarming en hoe werkt het?

Stadsverwarming is een populair alternatief voor verwarmen met gas. Inmiddels verkrijgen volgens het CBS bijna een half miljoen Nederlandse huishoudens warmte middels stadsverwarming. Bij stadsverwarming krijgt u warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen, waardoor u geen eigen cv-ketel nodig heeft. Door middel van restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales wordt het water van de stadsverwarming verwarmd.

Wilt u meer weten over stadsverwarming? Bijvoorbeeld hoe het werkt, de kosten en de voor- en nadelen? In onderstaande blog vertellen wij u alles wat u moet weten over stadsverwarming.

stadsverwarming

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is voor huishoudens en bedrijven een uitstekende manier van verwarmen zonder gas. Wanneer u stadsverwarming heeft, dan is de kans groot dat u geen aansluiting op het gasnet heeft. De meeste huishoudens met stadsverwarming zijn dan ook gasloos. De warmte bereikt uw huis via een netwerk van waterleidingen. Het warme water in deze leidingen ontstaat door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.

Blokverwarming is een bekende variant op stadsverwarming waarbij u meestal niet aangesloten bent op het gasnet. Bij blokverwarming ontvangt u met een heel huizen- of appartementencomplex warmte via een collectieve ketel.

Hoe werkt stadsverwarming?

Na het lezen van bovenstaande tekst weet u precies wat stadsverwarming is, maar waarschijnlijk is er nog veel onduidelijk betreft de werking. De werking van stadsverwarming verschilt per systeem. Voor de gemakkelijkheid beschrijven wij hier hoe één van deze processen werkt.

Bij dit type stadsverwarming wordt de warmte die overblijft van elektriciteitscentrales en fabrieken opgevangen in een overdrachtstation. Voorheen ging de restwarmte van deze warmtebronnen verloren. Met stadsverwarming wordt deze warmte opgevangen en verdeeld over diverse huizen en gebouwen.

Dit gebeurt door middel van diverse waterleidingen onder de grond van een stad, dorp of wijk. Door deze aangelegde waterleidingen stroomt de restwarmte waarmee de huizen verwarmd worden. Het gebruikte afgekoelde water wordt weer opgevangen door het overdrachtstation om vervolgens opnieuw verwarmd te worden.

Voordelen van stadsverwarming

Een groot voordeel van stadsverwarming is dat er altijd een bron is waarmee restwarmte wordt verkregen. Daarentegen raakt het gas ooit een keer op. Voorbeelden van bronnen van restwarmte zijn: elektriciteitscentrales, afvalverbranding, warmtepompen of biomassa.

Een ander voordeel van stadsverwarming is een veiliger huis. Er hoeft namelijk geen geiser of boiler aangesloten te worden. Er bestaat dus geen risico op koolmonoxide. Deze giftige, reukloze stof is zeer gevaarlijk voor uw gezondheid.

Tot slot wordt het stadsverwarmingssysteem door de gemeente onderhouden. Zo weet u zeker dat onderhoud altijd door een professional wordt uitgevoerd en heeft u er zelf geen omkijken naar.

Nadelen van stadsverwarming

Stadsverwarming kent veel voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat er per net maar één aanbieder is, waarbij de aanbieder de prijs tot op zekere hoogte kan bepalen. Op dit moment is stadsverwarming gemiddeld duurder dan een vergelijkbaar huishouden op gas.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.