Dakpannen coaten? Houd rekening met deze nadelen!

Het aanbrengen van een coating op dakpannen kan een slimme zet zijn om de levensduur van uw dak te verlengen en het er weer als nieuw uit te laten zien. Naast een langere levensduur van dakpannen en een vernieuwde uitstraling voorkomt u met coating ook vervuiling zoals mossen en algen. Echter, voordat u deze beslissing neemt, is het belangrijk om de mogelijke nadelen te begrijpen.

Dakpannen coaten

Nadelen van dakpannen coaten

Hieronder hebben we de belangrijkste nadelen van dakpancoating in één overzicht gezet.

Dakcoating is prijzig

Een van de eerste overwegingen bij het overwegen van dakcoating is de prijs. Dakcoating kan duurder zijn dan sommige alternatieven, zoals het impregneren van dakpannen. Desalniettemin blijft het vaak een kosteneffectieve oplossing vergeleken met het vervangen van de dakpannen. Het is belangrijk om de kosten af te wegen tegen de voordelen op lange termijn.

Mogelijke beschadiging bij verschuiving

Een mogelijk probleem bij gecoate dakpannen is de kans op beschadiging bij verschuiving van de dakpannen. Wanneer u een dakpan verplaatst is het van belang om eerst de bovengelegen dakpan op te tillen om vervolgens de dakpan eronder te verschuiven. Dit geldt ook voor nieuwe dakpannen, ongeacht of ze keramisch of beton zijn. Dakpannen zijn ontworpen om waterdicht te zijn maar bieden geen bescherming tegen verschuivingen of andere mechanische belasting.

Geen coating op het overlappende gedeelte

De dakpannen worden voorzien van een coating terwijl ze op het dak liggen, waardoor verwijdering overbodig is. Dit betekent dat de coating niet wordt aangebracht op de overlappende gedeelten van de dakpannen. Dit hoeft zeker geen nadeel te zijn om de volgende redenen:

  • Het laten liggen van de dakpannen tijdens het aanbrengen van coating bespaart veel tijd en moeite
  • Neerslag komt niet voor op het overlappende gedeelte
  • Het overlappende gedeelte is meestal niet zichtbaar
  • Bij het verschuiven van de bovenliggende dakpan is vaak de fabriekscoating nog zichtbaar

Dakcoating kan loslaten

Hoewel dakcoating een extra beschermingslaag vormt, is er altijd een kleine kans dat deze laag na verloop van tijd kan loslaten. Dit gebeurt echter zelden en is vergelijkbaar met het risico van loslatende coating op nieuwe betonpannen. Het is belangrijk om een professioneel bedrijf in te schakelen voor het aanbrengen van de coating om dit risico tot een minimum te beperken.

Dakpannen coaten biedt veel voordelen

Met deze blog hopen we u een beter overzicht te geven van de plus- en minpunten van het laten coaten van uw dakpannen. Dakpannen coaten is een effectieve en betaalbare manier om de levensduur van uw dakpannen te verlengen en/of uw dak een vernieuwde uitstraling te geven. Als u kiest voor dakcoating, zorg er dan voor dat u een professioneel en ervaren bedrijf inschakelt om het werk uit te voeren.

Twijfelt u bij aankoop van een woning over de bouwkundige staat van het dak? Overweeg dan om een bouwkundige keuring uit te laten voeren door een van onze experts. Zo krijgt u inzicht in de huidige staat van de woning.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.