Dakkapel lekkage: mogelijke oorzaken en oplossingen

Een dakkapel kan een geweldige toevoeging zijn aan uw huis, waardoor u meer ruimte en licht krijgt op zolder. Maar wat als u merkt dat uw dakkapel begint te lekken? Dit kan een zorgelijke situatie zijn, maar gelukkig zijn er effectieve oplossingen om het probleem aan te pakken. In dit artikel zullen we veelvoorkomende oorzaken en oplossingen bespreken, zodat u weet wat u kunt doen als u geconfronteerd wordt met dit vervelende probleem.

dakkapel

Mogelijke oorzaken van dakkapel lekkage

 • Slecht kitwerk: Een van de meest voorkomende oorzaken van dakkapel lekkage is slecht kitwerk rondom de ramen, hoeken en aansluitingen van de dakkapel. Na verloop van tijd kan de kit verslijten of barsten vertonen, waardoor er water naar binnen sijpelt.
 • Beschadigde dakbedekking: De dakbedekking van de dakkapel kan beschadigd raken door weersinvloeden zoals wind, regen en hagel. Scheuren of losse shingles kunnen lekkage veroorzaken, vooral tijdens hevige regenbuien.
 • Slechte aansluiting op het dak: Als de dakkapel niet goed is aangesloten op het dak van het huis, kan er water langs de randen naar binnen sijpelen. Zo kunnen bijvoorbeeld onderdelen als de dakbedekking, kozijnen of loodrand niet goed op elkaar aangesloten zijn. Dit kan het gevolg zijn van een slechte installatie van de dakkapel.
 • Slecht onderhouden dakgoten: Slecht onderhoud is in veel gevallen de oorzaak van lekke dakgoten. Door regelmatig de dakgoot schoon te maken zorgt u voor een efficiënte afvoer van regenwater en voorkomt u lekkage in uw dakkapel.
 • Verstopte afvoeren: Bladeren, takken en ander vuil kunnen de afvoeren van de dakkapel verstoppen, waardoor water zich ophoopt en uiteindelijk naar binnen lekt.
 • Condensatie: Condensatie kan optreden als gevolg van temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Als de dakkapel niet goed geïsoleerd is, kan dit leiden tot vochtproblemen en lekkage.
 • Scheurvorming in dakpannen: Wanneer de dakpannen van uw huis verouderen, kunnen ze scheuren of breken, waardoor water door de scheuren kan doorsijpelen. Dit water kan vervolgens via de dakkapel lekkage veroorzaken.

Wat te doen bij een lekkage in uw dakkapel?

Heeft u opgemerkt dat er lekkages zijn in of rondom uw dakkapel? Wees er snel bij en neem direct maatregelen om (verdere) waterschade te voorkomen. Onderstaande maatregelen zijn essentieel om schade te beperken én voor het inschakelen van uw verzekeraar:

 1. Plaats emmers en dweilen of handdoeken om water op te vangen
 2. Maak duidelijke foto’s van de lekkage en eventuele beschadigingen
 3. Neem telefonisch contact op met de verzekering en meld uw schade door lekkage
 4. Bel direct een dakdekker voor opsporing en herstel van de lekkage

Effectieve oplossingen voor dakkapel lekkage

Een dakkapel lekkage is een vervelend probleem dat veel schade kan veroorzaken. Zo kan een lekkage in uw dakkapel onder andere leiden tot vocht in de wanden, waterschade aan de vloeren, loskomend stucwerk en schimmelvorming. Om schade te voorkomen is tijdig opsporen van de lekkage en de oorzaak herstellen van groot belang. Wij adviseren om een gespecialiseerde dakdekker of lekkagespecialist in te schakelen om het probleem op professionele wijze te verhelpen. Hieronder hebben we een aantal mogelijke oplossingen op een rij gezet:

Inspecteer en herstel kitwerk

Controleer regelmatig het kitwerk rondom de ramen, hoeken en aansluitingen van de dakkapel. Vervang versleten of beschadigde kit en zorg ervoor dat alle naden goed zijn afgedicht.

Repareer beschadigde dakbedekking

Als u scheuren of losse shingles op het dak van de dakkapel opmerkt, repareer deze dan zo snel mogelijk. Vervang beschadigde shingles en gebruik dakreparatiemiddelen om scheuren te dichten.

Verbeter de aansluiting op het dak

Als de dakkapel niet goed is aangesloten op het dak, laat dit dan professioneel corrigeren. Zorg ervoor dat alle randen en aansluitingen goed zijn afgedicht om lekkage te voorkomen.

Reinig de afvoeren

Maak regelmatig de afvoeren van de dakkapel schoon om verstoppingen te voorkomen. Verwijder bladeren, takken en ander vuil om ervoor te zorgen dat het water goed kan weglopen.

Verbeter de isolatie

Als condensatie een probleem is, overweeg dan om de isolatie van de dakkapel te verbeteren. Installeer hoogwaardige isolatiematerialen om temperatuurverschillen te verminderen en vochtproblemen te voorkomen.

Dakkapel renoveren of vervanging

Als uw dakkapel of delen ervan verouderd zijn en lekkage veroorzaken, is renovatie of vervanging de beste oplossing. Laat een specialist u adviseren over wat het beste is voor uw situatie.

Wat kost een dakkapel reparatie?

Het is moeilijk om van tevoren de exacte kosten voor het herstellen van een lekkende dakkapel te bepalen. Elk lek is anders en daarom variëren ook de kosten voor reparatie. Om een nauwkeurige prijs te ontvangen, dient u rekening te houden met de volgende factoren:

 • Hoelang duurt het om de lekkage aan uw dakkapel op te sporen?
 • Hoeveel tijd is er nodig om de lekkage te herstellen?
 • Welke benodigdheden heeft de dakdekker nodig om het lek te verhelpen?
 • Wat is het uurtarief van uw lokale dakdekker?

Om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie en de kosten, zal de vakman eerst ter plaatse komen voor een inspectie. Daarna zal hij een oplossing voorstellen, inclusief een kostenberekening. Zo weet u vooraf waar u aan toe bent.

Dakkapel lekkage als verborgen gebrek

Heeft u een nieuwe woning gekocht? Dan kunt u vast niet wachten om deze te betrekken. Sommige woningen hebben alleen een verfbeurt nodig, terwijl andere helemaal verbouwd moeten worden om aan uw wensen te voldoen. Ontdekt u tijdens deze periode een verborgen gebrek als een dakkapel lekkage, dan is dat natuurlijk erg vervelend. Het oplossen van dit probleem verstoort niet alleen uw planning, maar brengt ook kosten met zich mee. Valt een lekkage in uw dakkapel onder verborgen gebreken na aankoop van een woning? En wie draait voor de extra kosten op? Lees in deze blog verder over lekkage als verborgen gebrek.

Wilt u bij aankoop van een woning meer inzicht in de bouwkundige staat? Dan voorkomt u met een bouwkundige keuring onaangename verrassingen.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.