Wat kost een hypotheekadviseur?

Bent u van plan een huis te kopen en heeft u behoefte aan hypotheekadvies? Professioneel advies is cruciaal bij het kopen van een huis. Uiteraard brengt dit wat kosten met zich mee. Maar wat kost hypotheekadvies nou eigenlijk en zijn die kosten fiscaal aftrekbaar? Op deze vragen vindt u hieronder het antwoord.

Wat kost een hypotheekadviseur

Wat is hypotheekadvies?

Laten we eerst kort bespreken wat hypotheekadvies is en waarom het zo belangrijk is, voordat we naar de kosten gaan kijken. Tijdens een hypotheekadviesgesprek wordt uw financiële situatie beoordeeld en ontvangt u advies met betrekking tot het kiezen van de juiste hypotheek. Hypotheekadvies is essentieel om de best mogelijke financiële beslissing te nemen.

Soorten hypotheekadviseurs

Voor een hypotheekadviesgesprek kunt u terecht bij bijvoorbeeld een bank, een zelfstandig hypotheekadviseur of een hypotheekadviesketen. Houd er rekening mee dat een adviseur van de bank alleen kan bemiddelen in de producten van de geldverstrekker zelf. Daarnaast kunt u kiezen voor een adviseur van een hypotheekadviesketen of een zelfstandig hypotheekadviseur, die bemiddelen voor meerdere geldverstrekkers. Een goede (zelfstandige) hypotheekadviseur is volledig onafhankelijk en geeft u eerlijk advies. Hierdoor kan de adviseur in principe bij alle geldverstrekkers een hypotheek regelen

Om goed geïnformeerd te beslissen, raden wij aan om met meerdere hypotheekadviseurs te spreken. Zo krijgt u een beter inzicht van de opties. Meestal zijn er geen kosten verbonden aan het eerste gesprek. Controleer altijd of het een Erkend Financieel Adviseur is. Een Erkend Financieel Adviseur beschikt over de juiste diploma’s om deskundig advies te geven.

Kosten hypotheekadvies

Sinds het provisieverbod van 1 januari 2013 zijn de kosten voor hypotheekadvies transparanter geworden. De kosten voor advies mogen niet meer in de producten verwerkt worden, waardoor de kosten tegenwoordig duidelijk gecommuniceerd worden. Het kiezen voor een hypotheekadviseur van uw bank is vaak de voordeligste optie. Dit komt doordat zij alleen adviseren en bemiddelen over de eigen producten. Een (zelfstandige) hypotheekadviseur vergelijkt daarentegen alle aanbieders met elkaar, waardoor de kans groot is dat u een goedkopere hypotheek kunt vinden. Uiteraard vereist dit wel meer tijd, waardoor de kosten vaak wat hoger uitvallen.

Over het algemeen liggen de kosten voor hypotheekadvies bij banken tussen de €1500,- en €2000,-, terwijl ze bij zelfstandige adviseurs vaak tussen de €2000,- en €3000,- liggen. Deze kosten variëren afhankelijk van de complexiteit van de hypotheek, uw situatie en de benodigde adviezen.

Zijn de kosten aftrekbaar?

Een belangrijk voordeel van het verkrijgen van hypotheekadvies is dat de kosten in veel gevallen volledig aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat u een deel van de kosten kunt terugkrijgen bij het indienen van uw belastingaangifte. Let er wel op dat deze regeling alleen geldt wanneer het advies leidt tot het afsluiten van een hypotheek. Wist u trouwens dat dit ook geldt voor de kosten van een bouwkundige keuring bij het kopen van een huis? Lees deze blog voor meer informatie.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.