Wat is lekstroom?

Lekstroom is een veelgebruikte term in de elektrotechniek waarmee het lekken van stroom of spanning wordt bedoeld. Bij een lekstroom is de hoeveelheid stroom die de elektrische installatie in gaat groter dan de stroom die er weer uitgaat. Lekstroom wordt meestal veroorzaakt door kapotte isolatie of slecht geaarde apparatuur. Als de lekstroom groot genoeg is, kan het elektrische schokken of zelfs brand veroorzaken. Met als mogelijk gevolg dat apparatuur beschadigd raakt. Lees verder om meer te weten te komen over lekstroom.

stopcontact

Isolatiematerialen in de elektrotechniek

Elektrische bedrading en elektrische componenten zijn doorgaans geïsoleerd of afgeschermd. Dit zorgt voor veiligheid van de installatie en voorkomt ongewenste spanning op de behuizing. Bovendien voorkomt isolatie dat er sprake is van stroom of spanning die weglekt.

Beschadigde isolatie of een defect in het elektrisch apparaat zijn veel voorkomende oorzaken van een lekstroom. Dit heeft als gevolg dat er onverwachts spanning op de behuizing van het hele apparaat komt te staan.

isolatiematerialen in de elektrotechniek

In de elektrotechniek worden verschillende soorten isolatiematerialen gebruikt. Veelal wordt er gekozen voor kunststoffen zoals XLPE en PVC ter isolatie van draden en kabels. Maar ook andere materialen zoals keramiek, rubber en glas kunnen in de elektrotechniek als isolatiemateriaal gebruikt worden. Elk materiaal heeft zo zijn eigenschappen. De mate van lekstroom wordt aangeduid door de isolatieweerstand. De weerstand van isolatiemateriaal wordt aangeduid in ohm. Hierbij geldt: hoe hoger de notering in ohm, des te meer weerstand het isolatiemateriaal biedt.

Mogelijke oorzaken van lekstroom

Het ontstaan van lekstroom kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende oorzaken:

  • Kapotte isolatie: Lekstroom kan veroorzaakt zijn door beschadigde isolatie. Doordat de isolatie beschadigd is, kan de stroom ontsnappen.
  • Slecht geaarde apparatuur: Is er sprake van slecht geaarde apparatuur? Dan kan de stroom niet terug naar de aarde stromen, waardoor lekstroom ontstaat. Vaak wordt dit veroorzaakt door aarddraad dat beschadigd is of ontbreekt.
  • Verouderde bedrading: Na verloop van tijd kan de isolatie van kabels afbreken of beschadigen, waardoor het van belang is om verouderde bedrading tijdig te vervangen. Gebeurt dit niet, dan kan dit lekstroom veroorzaken.

De gevolgen van lekstroom

Een lekstroom kan vergaande gevolgen hebben wanneer dit niet op tijd wordt ontdekt en verholpen. Hieronder een aantal mogelijke gevolgen:

  • Elektrische schokken: Lekstroom kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de gehele behuizing van een apparaat onder spanning komt te staan. Dit kan ertoe leiden dat u een schok krijgt wanneer u dit apparaat aanraakt. Let op: de intensiteit van deze schokken kan variëren van ongemak tot zelfs dodelijk.
  • Beschadigde apparatuur: Een lekstroom kan schade aan apparatuur veroorzaken, waardoor mogelijk zelfs het apparaat stopt met functioneren.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.