Waar moet u op letten bij het kopen van een huis?

Een huis kopen is gevoel. In eerste instantie gaat u tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning veelal op uw gevoel af. Heeft u een huis gevonden waar u een goed “buikgevoel” bij heeft? Dan is dat het moment om een rationele beslissing te nemen. Wilt u weten waar op u moet letten bij aankoop van een huis? Hieronder hebben we 7 tips op een rij gezet.

Waar moet je opletten bij het kopen van een huis

Huis kopen: waar moet u op letten?

Bent u op zoek naar uw volgende woning, maar heeft u geen flauw idee waar u bij aankoop op moet letten? Dan is het verstandig om u te verdiepen is waar u op moet letten bij het kopen van een huis, zodat u deze spannende beslissing weloverwogen kunt nemen. Zo hoeft u met onderstaande 7 tips niet alleen op gevoel af te gaan.

Tip 1. Bepaal wat financieel mogelijk is

Uiteraard wilt u een huis kopen dat binnen uw financiële mogelijkheden valt. Daarom is het aangeraden om een hypotheekadviseur op tijd bij uw huizenjacht te betrekken. Door goed, persoonlijk hypotheekadvies weet u precies uw financiële mogelijkheden. Vervolgens kunt u gericht gaan zoeken naar een ideale woning binnen het budget. Door het bepalen van de maximale hypotheek voorkomt u onnodig zware hypotheeklasten en teleurstellingen achteraf.

Tip 2. Bezichtig meerdere woningen

Voordat u een keuze maakt voor het kopen van een huis is het van belang om meerdere woningen bezichtigd te hebben. Zo heeft u voldoende vergelijkingsmateriaal om een weloverwogen bod uit te brengen. Tevens leert u van elke bezichtiging en weet u precies waar u op moet letten. Heeft u binnenkort een bezichtiging? Gebruik dan onze “huis bezichtigen checklist” om er zeker van te zijn dat u niets over het hoofd ziet.

Tip 3. Maak een lijst met wensen en eisen

De aankoop van een woning is voor veel mensen een spannende gebeurtenis. Daarom is het essentieel om uw woonwensen en eisen op een rij te hebben, zodat u het huis koopt dat u écht wilt hebben. Voorbeelden van woonwensen zijn: basisschool op loopafstand, tuin op het zuigen, rustige ligging etc.

Tip 4. Plaats een zoekopdracht

In de huidige huizenmarkt is het ontzettend lastig om tussen de bezichtigingen te komen. Vaak zijn de bezichtigingen al volgepland op het moment dat een woning op Funda komt. Daarom is het van belang om een zoekopdracht bij een (lokale) makelaar te plaatsen en daarin uw woonwensen duidelijk aan te geven. Zo krijgt u dagelijks het nieuwste aanbod dat voldoet aan uw zoekcriteria in uw mailbox.

Tip 5. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring kost geld en tijd. Een bod uitbrengen onder bouwkundig voorbehoud is in de huidige huizenmarkt haast ondenkbaar. Verkopers worden vaak ongeduldig en kiezen doorgaans voor het bod met voor hen de meeste zekerheid. Ofwel het bod met zo min mogelijk ontbindende voorwaarden. Toch is het vaak verstandig om te weten wat de staat is, voordat u de woning definitief koopt. Zeker bij oudere woningen is een bouwkundige keuring aan te raden.

Tip 6. Onderzoek de mogelijkheden van de woning

Bij het kopen van een huis is het van belang om rekening te houden met de mogelijkheden die de woning biedt. Hierbij moet u denken aan de mogelijkheid voor het realiseren van een op- of uitbouw of het verduurzamen van de woning.

Tip 7. Buurt verkennen

De omgeving van een woning speelt vaak een belangrijke rol bij het maken van de definitieve beslissing. Voordat u deze rationele beslissing maakt is het verstandig om de buurt goed te verkennen. Rijd bijvoorbeeld op verschillende tijden langs de woning om te bepalen of er sprake is van hangjeugd, verkeersdrukte of een tekort aan parkeergelegenheid.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.