Wat zijn krimpscheuren?

Een krimpscheur is een dunne scheur die is ontstaan door het krimpen van het materiaal. Krimpscheuren komen meestal voor bij materialen als beton, stucwerk en hout. Deze scheuren zijn overigens niet gevaarlijk en zeggen niets over de staat van de fundering. Het enige nadeel is dat het er niet fraai uit ziet. Wilt u meer weten over het ontstaan van krimpscheuren en hoe u dit kunt voorkomen of oplossen? Lees hieronder verder.

krimpscheuren stucwerk

Oorzaak van krimpscheuren

Een krimpscheur ontstaat door, de naam doet het al vermoeden, het krimpen van materialen. Tijdens het bouwen houden de veel materialen vocht vast én worden ze vaak koud bewaard. Bij het verwarmen van de materialen komt het vocht er uit met als gevolg dat ze krimpen. Hierdoor ontstaan krimpscheuren.

Herstellen van een krimpscheur

Heeft u last van krimpscheuren in uw woning? Dat ziet er natuurlijk minder fraai uit, waardoor wij het ons kunnen voorstellen dat u de scheuren wilt herstellen. Als we spreken over krimpscheuren in stucwerk, dan zijn deze relatief gemakkelijk te herstellen. Begin met het openkrabben, verdiepen en uitschrapen van de scheuren. Plaats vervolgens een wapeningsnetje over de scheur. Vervolgens kunt u eroverheen stucen om de scheur te laten verdwijnen.

Let er wel op dat scheuren vaak veroorzaakt worden door een onderliggend probleem. Wilt u scheuren lange tijd weghouden? Dan is het van belang om de oorzaak achter de scheuren te (laten) onderzoeken. Een bouwkundig inspecteur inschakelen is in dit geval een slimme keuze. Bij ons vraagt u binnen enkele minuten een bouwkundige keuring aan en profiteert u van een scherp tarief.

Krimpscheuren in stucwerk voorkomen

Krimpscheuren kunnen ontstaan in verschillende materialen. Het vaakst krijgt men te maken met deze scheuren bij stucwerk. Als we spreken over krimpscheuren in stucwerk dan zijn deze grotendeels te voorkomen. Scheurvorming veroorzaakt door krimping kunt u voorkomen door alle scheur kritieke delen te behandelen met wapeningsgaas. Ook is het verstandig om na het stucen bij vers stucwerk alle inwendige hoeken in te snijden zodat het eventuele drukverschillen kwijt kan. Deze inkepingen kunnen na het drogen (voor het schilderen of latex spuiten) gekit worden met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit. Zo worden krimpscheuren in het stucwerk voorkomen en worden de hoeken nóg strakker.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.