Drukvaste isolatie

Wilt u energie besparen om de maandelijkse kosten te drukken? Om de energieprestatie van uw woning of gebouw én het energielabel te verbeteren is een goede isolatie essentieel. Isolatie is verkrijgbaar in allerlei soorten. In deze blog leest u wat drukvaste isolatie is.

drukvaste isolatie

Wat is drukvaste isolatie?

Wanneer isolatiemateriaal goed bestand is tegen indrukking of vervorming wordt dit ook wel drukvaste isolatie genoemd. Simpel gezegd is drukvaste isolatie een materiaal dat een hogere drukvastheid bezit dan “normale” isolatiematerialen. Dit maakt drukvaste isolatie materialen uitermate geschikt voor schuine daken of platte daken waarop gelopen moet worden. Andere populaire toepassingsgebieden zijn:

 • Terrasdaken
 • Kelderwanden
 • Parkeerdaken
 • Zwaarbelaste vloeren

De eigenschappen van drukvaste isolatie

In tegenstelling tot “normale” isolatie gaat de isolatiewaarde van drukvaste isolatie niet achteruit als het ingedrukt wordt. Dit heeft te maken met dat het materiaal niet vervormt als er gewicht op komt te staan. Bij niet drukvaste isolatie kan lucht minder goed opgesloten worden als het ingedrukt wordt.

Drukvaste isolatie is verkrijgbaar in verschillende graden “drukvastheid”. Het meeste drukvaste isolatie materiaal is bestand tegen kou (krimp) en warmte (uitzetten). Door het toepassen van drukvaste isolatie worden kieren veroorzaakt door temperatuurwisselingen voorkomen.

Drukvaste isolatie voor daken en muren

De vormvastheid van drukvaste isolatie maakt dit materiaal uitermate geschikt voor het isoleren van schuine daken. Vaak wordt er bij dakisolatie gekozen voor drukvaste isolatieplaten. Deze drukvaste isolatieplaten zijn ook te gebruiken bij muurisolatie van de binnenzijde. Wist u dat ook het veelgebruikte isolatieschuim PUR drukvast is? Dit maakt PUR ideaal voor het isoleren van de kruipruimte. Drukvaste isolatie materialen zijn verkrijgbaar in verschillende isolatiewaardes en kan verschillen in dikte.

Drukvaste isolatieplaten

Zoals hierboven genoemd wordt er bij dakisolatie vaak gekozen voor drukvaste isolatieplaten. Echter is het goed om te weten dat niet alle isolatieplaten voor dak- of muurisolatie drukvast zijn. Het is dus van belang om hierop te letten. Drukvaste isolatieplaten zijn verkrijgbaar met of zonder afwerklaag op de binnenkant.

Welke soorten drukvaste isolatiematerialen?

Het aanbod isolatiematerialen is tegenwoordig ontzettend uitgebreid. Ook op het gebied van drukvaste isolatie zijn er diverse soorten verkrijgbaar. In het overzicht hieronder hebben we de populairste drukvaste isolatie opgesomd:

 • EPS
 • Glaswol platen
 • PUR platen
 • PIR platen
 • Steenwol platen
 • XPS isolatie
 • Resolschuim (PF) platen

Isoleren draagt bij aan een gunstiger energielabel

Wilt u een geldig energielabel van uw woning of gebouw laten opstellen? Dan wilt u natuurlijk dat het energielabel zo gunstig mogelijk is. Het aanbrengen van goede isolatie is een effectieve manier om te zorgen voor een beter energielabel. Kunt u wel wat energieprestatie-advies gebruiken? Neem contact met ons op om een inspectie in te plannen. Onze EPA adviseur komt voor de opname graag langs om advies op maat te leveren.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.