Borrelende afvoer: wat veroorzaakt dit geluid?

Heeft u last van een borrelende afvoer? Wanneer u merkt dat er een klokkend of borrelend geluid uit het afvoerputje lijkt te komen, kan dat verschillende oorzaken hebben. De meeste mensen denken direct aan een verstopping, maar is dat wel juist? Vaak wel, maar lang niet altijd. Een borrelend geluid uit de afvoer in uw badkamer of keuken kan namelijk door verschillende dingen komen.

Het is belangrijk om dit geluid niet te negeren en de oorzaak te achterhalen. In dit artikel hebben wij de mogelijke oorzaken van een borrelende afvoer op een rijtje gezet.

Borrelende afvoer

Leidingwerk laten keuren

Wanneer u een bouwkundige keuring laat uitvoeren bij aankoop van een woning, dan weet u precies in welke staat het leidingwerk van de woning is. Meestal komen leidingsproblemen voor in de badkamer en de keuken, maar ook in de toiletruimte kan er een leiding probleem ontstaan. Tijdens een bouwtechnische inspectie van de woning wordt al het aanwezige leidingwerk geïnspecteerd door een bouwkundig expert. Ook een borrelend of klokkend geluid zal bij een bouwkundige keuring worden opgemerkt. Na de inspectie wordt er een bouwkundig rapport opgesteld, waarin het probleem wordt vastgesteld.

Oorzaken van borrelend geluid in de afvoer

Wanneer u last heeft van een borrelende afvoer, dan is het meestal zo dat het geluid alleen te horen is wanneer elders in huis water wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld wanneer er wordt gedoucht, het toilet wordt doorgespoeld of wanneer er een vaatwasser of wasmachine aanstaat.

Herkent u dit? Dan wordt het borrelde geluid in de afvoer waarschijnlijk veroorzaakt doordat de liggende leiding onder de woning doorgezakt is. Met als gevolg een slechte ontluchting. Een doorgezakte leiding heeft als gevolg dat de ontluchting vanaf het dak niet meer naar behoren werkt. De ontspanningsleiding kan dus niet goed doen wat deze hoort te doen. Mogelijk veroorzaakt dit ook een lege sifon onder een gootsteen of waterslot.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een klokkend geluid in de afvoer is dat de afvoer naar de standleiding te lang is. Dit probleem komt vaak voor bij appartementsgebouwen. Een standleiding zorgt ervoor dat het vuile water in een appartementsgebouw afgevoerd wordt. Als die standleiding te lang is, dan zijn obstakels onderweg onvermijdbaar en duurt het langer voordat het water afgevoerd is. Dit kan een borrelende afvoer veroorzaken. Vermoedt u dat dit het probleem is? Dan adviseren wij om contact op te nemen met een loodgieter.

Naast bovenstaande meest voorkomende problemen zijn er nog veel meer oorzaken die het geluid kunnen veroorzaken.

Soms is doorspoelen de oplossing

Een borrelend geluid in de afvoer verhelpen hoeft geen grote klus te zijn. In sommige gevallen wordt dit geluid veroorzaakt door een verstopping. Meestal kunt u de verstopping heel eenvoudig oplossen door even goed door te spoelen. Heeft u het vermoeden dat een verstopping de oorzaak van uw afvoer probleem is? Probeer dan eerst goed door te spoelen. Werkt dit niet? Dan kunt u altijd nog ontstopper gebruiken.

Wanneer dit niet de oplossing is, dan is de kans groot dat een doorgezakte leiding in de kruipruimte vervangen moet worden. Dit maakt het meteen kostbare klus. Daarom is het belangrijk om een klokkend of borrelend geluid van de afvoer nooit te negeren.

Tip: last van een klapperende waterleiding? Lees hier hoe u dit oplost door de waterleiding te ontluchten!

Een bouwkundige keuring biedt zekerheid

Bent u op huizenjacht? Gebruik dan onze “huis bezichtigen checklist” en laat een bouwkundige keuring uitvoeren om onverwachte kosten na aankoop te voorkomen. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren voordat u een woning koopt biedt zekerheid. Zo geeft het bouwkundig rapport meer inzicht in de huidige staat van de woning en komen eventuele problemen aan het licht. Maak eenvoudig een afspraak voor een bouwkundige keuring uitgevoerd door een van onze specialisten!

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.