Wat is een vliesgevel?

Een vliesgevel is een niet-dragende buitengevel dat is opgebouwd uit lichte materialen. Dit type gevel wordt ook wel glasgevel of gordijngevel genoemd. Deze constructie wordt vóór het gebouw geplaatst en draagt geen andere belasting dan zijn eigen gewicht. Dit is ook de reden waarom een vliesgevel kan worden opgebouwd uit lichte materialen. De meeste vliesgevels bestaan uit glas in combinatie met aluminium. In dit geval spreekt men over een glasgevel. Echter kan er bij een zogenaamde gordijngevel ook voor hout gekozen worden.

vliesgevel

Voordelen van een vliesgevel

Er zijn veel redenen te bedenken om te kiezen voor een vliesgevel. De belangrijkste voordelen van dit type gevel hebben we hieronder opgesomd.

  • Bestand tegen diverse invloeden. Een groot voordeel van een vliesgevel is dat deze bestand is tegen thermische uitzetting, krimpen en bodembewegingen.
  • Kostenbesparend. Een gordijngevel bestaat uit lichte materialen waardoor veel gewicht wordt vermeden. Dit levert een forse kostenbesparing op.
  • Lichtdoorlatend. Vliesgevels bestaan meestal grotendeels uit glas waardoor er veel natuurlijk daglicht binnenvalt.
    Ruime keuze uit diverse materialen. Wanneer u kiest voor een vliesgevel dan heeft u de keuze uit allerlei verschillende materialen en kleuren.

Soorten vliesgevels

Als het gaat om vliesgevels dan zijn er twee verschillende soorten. Namelijk de zuivere vliesgevel en de onzuiver vliesgeval. Hieronder bespreken we kort de belangrijkste eigenschappen van beide soorten:

  • Zuivere vliesgevel. Een zuivere vliesgevel staat volledig los van het gebouw en heeft dus geen binnenspouwblad.
  • Onzuivere vliesgevel. Een onzuivere vliesgevel vormt als het ware een schil voor de constructie erachter en beschikt over een binnenspouwblad. Deze onzuivere vliesgevels zijn weer onder te verdelen in twee soorten: de koude en warme onzuivere vliesgevel. Het verschil is dat een koud onzuivere vliesgevel een open luchtspouw heeft, terwijl de warme onzuivere vliesgevel een gesloten luchtspouw heeft.

Vliesgevel laten inspecteren

Wilt u weten wat de staat van uw vliesgevel is? Laat een bouwkundige keuring uitvoeren door een van onze experts. Op locatie wordt de gevel en de rest van het gebouw grondig gekeurd door een bouwkundig expert. Alle bevindingen worden later uitgewerkt in een uitgebreid bouwkundig rapport. In dit rapport wordt de huidige staat van het gehele gebouw in kaart gebracht. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.