Stroomdraden: welke kleuren zijn er?

Heeft u een bezichtiging gepland staan? Dan is het ook belangrijk om elektra installaties visueel te beoordelen. Bij aankoop van een woning geeft een bouwkundige keuring meer zekerheid over de bouwkundige staat van de woning, waarbij ook elektriciteit installaties beoordeeld worden. De installatie is op basis van steekproeven te controleren.

Wilt u tijdens de bezichtiging zelf de elektra visueel beoordelen? Dan is het natuurlijk wel van belang dat u op de hoogte bent van de betekenis van elektra draad kleuren. Wij hebben alle stroomdraden kleuren op een rijtje gezet. Zo weet u precies waar ze voor dienen.

stroomdraden kleuren

Verschillende kleuren elektra draad

In elk huis worden verschillende soorten stroomdraad met elk een andere kleur gebruikt. Dit is natuurlijk niet voor niets. Iedere stroomdraad kleur heeft zijn functie. Om elektra aan te sluiten is het van belang om te weten welke stroomdraad kleuren er zijn en waarvoor ze dienen.

Stroomdraad wordt in de bouwwereld ook wel installatiedraad, elektriciteitsdraad, schakeldraad of VD draad genoemd. Bij laatstgenoemde staan de letters VD voor de vinyl bescherming dat om het koperdraad heen zit.

Let op: gaat u aan de slag met verschillende stroomdraden? Zorg er dan altijd voor dat u hier eerst de stroom vanaf haalt. De juiste groep in de groepenkast uitschakelen is voldoende om veilig te werken. Controleer altijd eerst met een spanningzoeker of er nog stroom op de stroomdraden staat.

Welke stroomdraad kleuren zijn er?

Elke kleur installatiedraad heeft een andere functie. Normaliter worden er in huis 4 kleuren gebruikt, namelijk: zwart, blauw, bruin en geel/groen. Let erop dat in oude gebouwen en woningen oude kleuren stroomdraad gebruikt zijn. Hierover later meer. Eerst zetten we de huidige stroomdraad kleuren met functie op een rij.

  • Fasedraad: bruin
  • Nuldraad: blauw
  • Schakeldraad: zwart
  • Aardedraad: geel/groen

Fasedraad (bruin)

Fasedraad is te herkennen aan de bruine kleur en heeft als functie de stroomtoevoer. Dit betekent dat er op bruine stroomdraden altijd 230V spanning staan. Fasedraad wordt ook wel plusdraad genoemd.

Naast de bruine kleur heeft dit stroomdraad als symbool de L. Wat staat voor live. Dit symbool wordt alleen gebruik wanneer er sprake is van een “eenfasespanning”. Hiermee wordt aangegeven dat er maar één fasedraad naar het stopcontact loopt. Dit is in de meeste woningen het geval.

Overigens kan er ook sprake zijn van een zogenoemde “driefasespanning”. Wat ook wel krachtstroom genoemd wordt. In dit geval worden de meerdere fasedraden aangeduid met L1, L2 en L3. Een “driefasespanning” komt weinig voor in standaard woningen.

Doorgaans is de dikte van fasedraad 2,5 mm2. Wat voldoende is om de juiste hoeveelheid stroom naar het stopcontact te geleiden om standaard apparaten in huis op aan te sluiten.

Nuldraad (blauw)

Nuldraad herken je aan het blauwe omhulsel en zorgt voor de afvoer van stroom. Vaak staat er geen spanning op dit blauwe stroomdraad. De nuldraad, ofwel nulleider, zorgt samen met de fasedraad ervoor dat de stroomkring rond is.

Het is overigens verstandig om er niet automatisch vanuit te gaan dat er op blauw draad geen stroom staat. Bij een onjuiste installatie kan hier alsnog spanning opstaan. Controleer daarom altijd eerst met de spanningzoeker.

Nuldraad is naast de blauwe kleur te herkennen aan het symbool N. Vaak is dit symbool ook terug te vinden op bijvoorbeeld een wandcontactdoos. Zo weet u bij het installeren waarop de specifieke stroomdraden op aangesloten moeten worden. Verder heeft nuldraad dezelfde dikte als fasedraad, dus 2,5mm2.

Schakeldraad (zwart)

De schakeldraad is zwart en wordt altijd toegepast na een schakelaar. Dit stroomdraad is als het ware een verlengde van de fasedraad die bijvoorbeeld richting de lamp gaat. Op dit stroomdraad staat alleen spanning wanneer de schakelaar aan staat. Bij het monteren of vervangen van een wandschakelaar wordt de schakeldraad zichtbaar.

Het symbool van de schakeldraad is een T. Naast de zwarte kleur en het symbool T is dit type stroomdraad ook te herkennen aan de dikte van 1,5mm2.

Aardedraad (Geel/Groen)

De aardedraad is geel/groen van kleur. Zoals de naam als zegt heeft dit stroomdraad als functie om elektrische apparaten, die aangesloten zijn op een stopcontact, in contact te stellen met de aarde. Dit maakt aardedraad de enige stroomdraad waar normaliter geen spanning op staat.

Direct contact met de aarde zorgt ervoor dat wanneer er een defect in een elektrisch apparaat met metalen behuizing ontstaat de spanning wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat de metalen behuizing onder spanning komt te staan.

kleuren elektra draad

Oude kleuren stroomdraad van voor 1970

Is de woning gebouwd voor 1970? Dan lopen er waarschijnlijk stroomdraden met andere kleuren door het huis heen. Uiteraard is het van belang om ook op de hoogte te zijn van de oude kleuren stroomdraad die voor het jaar 1970 werden gebruik, daarom hebben we ze hieronder op een rij gezet:

  • Fasedraad: groen
  • Nuldraad: rood
  • Schakeldraad: zwart
  • Aardedraad: wit of grijs

Is een bouwkundige keuring verstandig?

Wilt u bij aankoop van een woning meer zekerheid over de staat van de elektra installaties? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren door een van onze bouwtechnisch experts. Op basis van de bevindingen tijdens de inspectie op locatie wordt er een bouwkundig rapport opgesteld. Zo bent u op de hoogte van alle (verborgen) gebreken en weet u precies wat de bouwkundige staat van de woning is. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.