Stampbeton, wat is dat?
Stampbeton is ongewapend beton dat droog na droog storten wordt verdicht door aanstampen. Vaak heeft dit type beton een dikte van 50 tot 70 mm. Dit maakt stampbeton ideaal als werkvloer of bodemafsluiting in een kruipruimte of onderin een vijver. Verder wordt stampbeton ook regelmatig toegepast onder betonnen trottoirbanden.
Lees in onderstaande blog meer over stampbeton en en de mogelijke toepassingen van dit type beton.
Stampbeton als fundering
Bij funderingen met een lichte belasting kan er gekozen worden voor stampbeton als fundering. Zo is een stampbeton bijvoorbeeld mogelijk als fundering voor houten schuren en tuinhuisjes. Soms wordt er bij aanbouwen of verbouwen van een bestaande fundering op staal ook gekozen voor stampbeton.
Het gebruik van stampbeton als fundering is dus alleen mogelijk bij kleine bouwwerken. De fundering is een zeer belangrijk constructiedeel dat ervoor zorgt dat het gewicht van het bouwwerk worden overgedragen op de draagkrachtige ondergrond. Kies daarom altijd bij grotere bouwwerken voor een stevige fundering.
Stampbeton aanbrengen
Bij het storten van stampbeton is het van belang om dit in lagen te doen. Breng de lagen van droge betonspecie van een klein cementgehalte aan en zorg dat dit steeds aangestampt wordt. Het aanstampen kan met de voeten of een elektrische stamper en zorgt voor verdichting. Hierdoor ontstaat er een compact en verdicht geheel zonder luchtbellen of andere ingesloten gassen. Eventueel kunt u een speciale trilnaald gebruiken om het gestorte beton te verdichten.
Waaruit bestaat stampbeton?
Stampbeton bestaat uit een samenstelling van cement, zand en grind. Hierbij wordt vaak de verhouding 1:3:5 toegepast. Bij het aanbrengen van dit type beton wordt er nauwelijks water gebruikt. Dit is een groot verschil met normaal beton.
Plan nu een bouwkundige keuring
Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.