Welke soorten plafonds zijn er?
In woningen zijn er verschillende soorten afwerkingen mogelijk voor het plafond. Er zijn veel verschillende soorten plafonds in een woning. Het soort plafond is vaak afhankelijk van het bouwjaar. In onderstaande blog leest u over de eigenschappen, aandachtspunten en bijzonderheden van verschillende soorten plafonds.
Houten schrootjes plafond
Houten schrootjes plafonds zijn typisch voor jaren ‘70 woningen. Bij deze plafonds die van houten schroten voorzien zijn is het vaak niet duidelijk hoe en waarop deze gemonteerd zijn. Een groot nadeel van houten schroten plafonds is het verhoogd risico op vuurdoorslag bij brand. Dit komt mede door de openingen tussen de schroten. Bij het verwijderen van houten schrootjes van het plafond weet u nooit welke materialen tevoorschijn gaan komen.
Stucplafond
Tegenwoordig kiezen veel mensen voor strakke stucplafonds. Het nadeel van stucplafonds is dat er een risico is op schade of scheurvorming. Met name bij oudere plafonds komen deze problemen voor door een slechte hechting aan de ondergrond. Eventuele schade kan hersteld worden, echter is dit werk voor een vakman. Ook is het bij gebreken vaak nodig om het stucwerk (deels) te vervangen. Voordat een nieuw stucwerk wordt aangebracht is het van belang om een primer te gebruiken.
Spackspuitwerk
Bij spackspuitwerk zijn plafonds voorzien van een gestructureerde laag. Dit spuitwerk heeft “spack”. Eventuele beschadigingen van spackspuitwerk kunnen relatief eenvoudig gerepareerd worden met een geschikte muurvuller of spackspray. Kies bij het repareren voor speciale producten geschikt voor een spack plafond om de juiste structuur na te bootsen voor een mooi resultaat.
Zachtboard plafonds
In veel oudere woningen in Nederland vindt u plafonds die (deels) zijn voorzien van zachtboard. Door de brandgevaarlijkheid van zachtboard mag dit materiaal tegenwoordig niet meer gebruikt worden als plafond. In bestaande bouw mag zachtboard gewoon blijven zitten. Ons advies is om bij een verbouwing het zachtboard plafond te verwijderen en te vervangen voor gipsplaten. Formeel moet de woning na een grootschalige renovatie/verbouwing zelfs voldoen aan de nieuwe eisen.
Systeemplafond
Systeemplafonds worden eigenlijk vooral in kantoren gebruikt. Een systeemplafond in een woning is zeer ongebruikelijk. Is er toch een systeemplafond aanwezig? Vaak wordt deze toegepast om andere zaken uit het zicht te houden. Vaak is ook onduidelijk hoe en waarop het systeemplafond gemonteerd is. Houd bij verwijdering rekening met onbekende materialen die tevoorschijn komen.
Spanplafond
Spanplafonds worden onder het bestaande plafond gespannen. Het plafond wordt gespannen door middel van een klemsysteem dat rondom de muur of aan het bestaande plafond wordt bevestigd. Hierdoor is het bestaande (oude) plafond of overige zaken niet meer zichtbaar. Een spanplafond geeft een strakke uitstraling.
PVC schroten of tempex
In oudere woningen komen PVC schroten en tempex platen regelmatig voor. Een groot nadeel is de brandveiligheid van deze soorten plafonds. Beide plafondafwerkingen zijn brandgevaarlijk. Zo zijn beide (zeer) licht ontvlambaar, kunnen de materialen smelten en zorgen ze bij brand voor enorme rookontwikkeling. Ons advies is om bij een verbouwing de plafondafwerking te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat er onbekende materialen tevoorschijn kunnen komen. Vaak is het nodig om het plafond dat tevoorschijn komt te renoveren of te vernieuwen.
Aandachtspunten bij inspectie van plafond
Om de staat van het plafond te bepalen is het van belang om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Bij aankoop van een nieuwe woning kunt u zelf het plafond om deze punten inspecteren. Nog beter is om te kiezen voor een bouwkundige keuring door een van onze experts. Zo heeft u duidelijk inzicht in de staat van het plafond en eventuele verbeterpunten. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten.
- Let op de montage. Bij plafondbeplating is het van belang om te letten op de montage. Het komt soms voor dat de montage niet optimaal is. Vaak is de bevestiging eenvoudig te verbeteren door bijvoorbeeld gipsplaatschroeven te gebruiken. Zo voorkomt u dat er meer schade aan het plafond ontstaat.
- Schimmels op het plafond. Bij het inspecteren van plafonds is het van belang om te letten op plafond schimmel. Vaak is onvoldoende ventilatie in de woning de oorzaak van dit probleem. Ook kan foutieve opbouw een oorzaak zijn. Schimmels groeien komen het vaakst voor in vochtige ruimtes. Let daarom goed op vochtplekken in het plafond. Schimmels zijn niet alleen slecht voor de staat van uw woning, maar ook voor uw gezondheid. Zo kan schimmel in huis luchtwegklachten veroorzaken.
Plan nu een bouwkundige keuring
Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.