Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De warmtepomp is een efficiënt en duurzaam verwarmingssysteem dat steeds populairder wordt bij huishoudens in Nederland. Steeds meer mensen overwegen de aanschaf van een warmtepomp vanwege de vele voordelen die het biedt, zoals verminderde CO2-uitstoot en energiebesparing. Kortom, om uw woning energieneutraal te maken is een warmtepomp installeren de ideale oplossing. Maar wat is nu eigenlijk de levensduur? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van een warmtepomp.

warmtepomp levensduur

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energie-efficiënt systeem dat naast of in plaats van uw cv-ketel functioneert. Het systeem werkt op elektriciteit en gebruikt warmte uit de buitenlucht of bodem om uw huis te verwarmen. Er wordt slim gebruik gemaakt van de al aanwezige warmte in een bron om zonder gas extra warmte op te wekken. Deze duurzame manier van verwarmen zorgt ervoor dat u energieverbruik flink zal dalen.

Een warmtepomp biedt uitkomst voor elk huishouden dat van het gas af wilt, of in elk geval minder gas wilt verbruiken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Met dit efficiënte verwarmingssysteem bespaart u namelijk flink op energiekosten.

Gemiddelde levensduur van een warmtepomp

De gemiddelde levensduur van een warmtepompsysteem varieert doorgaans tussen de 15 en 20 jaar. Bij gunstige omstandigheden kan de levensduur nog langer zijn. Er zijn zelfs warmtepompen die ruim 30 jaar meegaan. Kortom, door te investeren in een warmtepomp zit u er de komende jaren comfortabel warm bij. Echter is het goed om te weten dat u voor een deel de levensduur zelf in de hand hebt. Enkele belangrijke factoren bij het installeren en onderhouden met invloed op de levensduur zijn:

Kwaliteit van de warmtepomp

Een belangrijke factor die de levensduur bepaalt, is de kwaliteit van het systeem. Wij adviseren dan ook om te investeren in een warmtepomp van een betrouwbare fabrikant om te profiteren van een zo lang mogelijke levensduur.

Regelmatig onderhoud

Door deskundig en regelmatig onderhoud uit te laten voeren zal de levensduur van iedere warmtepomp met meerdere jaren verlengd worden. Ons advies is om periodiek een installateur in te schakelen voor het inspecteren, reinigen en eventueel repareren van de warmtepomp. Preventief onderhoud zorgt ervoor dat potentiële defecten vroegtijdig worden opgespoord en verholpen kunnen worden.

Functioneren van de compressor

Het functioneren van de compressor heeft grote invloed op de levensduur van een warmtepomp. Om de compressor zo lang mogelijk mee te laten gaan is een doordachte warmtepompinstallatie essentieel. Een warmtepomp die optimaal functioneert draait gelijkmatig en continu. Dit voorkomt dat er slijtage optreedt door veel op elkaar volgende starts en stops. Samengevat: een goede montage en configuratie van de compressor verlengt de levensduur van uw warmtepomp.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.