Is een lage druk in de CV-ketel gevaarlijk?

Om goed het water rond te kunnen pompen heeft een CV-ketel een bepaalde waterdruk nodig. Een te hoge of te lage waterdruk geeft problemen. Zo kan de waterdruk een storing of verlies van het overbodige water uit het systeem veroorzaken. Bij een lage waterdruk werkt de CV-ketel minder goed, waardoor die het water voor de verwarming niet kan rondpompen. Dit zal u hoogstwaarschijnlijk onder de douche merken door schommelingen in de temperatuur. Tevens heeft een lage druk ook een negatief effect op de levensduur van onderdelen in de CV-ketel.

Is de waterdruk van uw CV-ketel te laag? Dan is het van belang om de CV-ketel bij te vullen en vervolgens goed op pijl te houden. Controleer regelmatig. Blijkt nu dat u vaak achter elkaar moet bijvullen, dan is de kans groot dat het expansievat kapot is.

Veel mensen vragen zich af of een lage druk in de CV- ketel gevaarlijk is. Het antwoord op deze vraag is nee. Een lage druk in de CV-ketel is niet gevaarlijk, maar heeft wel negatieve gevolgen op de levensduur van uw CV-ketel. Houd de waterdruk daarom goed op pijl.

lage druk CV ketel

Wat is de ideale waterdruk?

De ideale waterdruk ligt tussen de 1,5 en 2 Bar. Op de manometer of digitaal display van uw CV-installatie kun je eenvoudig zelf de waterdruk aflezen. Hangt uw CV-ketel hoger dan het vulpunt en de drukmeter? Dan dient u 0,1 Bar per meter dat de ketel hoger hangt af te trekken.

Oorzaak van een lage druk in de CV-ketel

Een te lage waterdruk kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken van een lage druk hebben we hieronder voor u op een rij gezet:

  • Kapot expansievat. Vervang het expansievat.
  • Lucht in de radiatoren. Ontlucht de radiatoren en vul vervolgens het water bij.
  • Lekkage in de CV-leidingen. Vind zo snel mogelijk de lekkage en verhelp het probleem.
  • Kalkaanslag. Ontkalk de gehele installatie of plaats een waterontharder.
  • Waterdruk van de CV-ketel onder de 1,0 Bar

Om goed te functioneren is het van belang dat de waterdruk van uw CV-ketel ligt tussen de 1,5 en 2 Bar. Onder deze waterdruk functioneert de CV-installatie op zijn best. Een van de belangrijkste onderdelen die waterdruk nodig heeft is de pomp. Zakt de waterdruk onder de 1.0 Bar? Dan zal dit onderdeel, evenals veel andere onderdelen, niet meer goed functioneren. De kans is groot dat de CV-ketel in storing gaat of uitvalt. Controleer in dit geval de druk en verhoog deze door de CV-ketel bij te vullen.

Meer weten over de staat van de cv-installatie?

Heeft u onlangs een woning bezichtigd of zelfs al gekocht, maar twijfelt u over de staat van de CV-installatie? Dan kunt u kiezen voor een bouwkundige keuring. Tijdens deze inspectie op locatie wordt de gehele woning door een van onze experts onder de loep genomen. Zo ook de CV-installatie. Vervolgens leest u in het bouwkundig rapport alles over de huidige staat. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.