Hoeveel weegt een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig enorm populair, vooral vanwege hun ecologische voordelen en de besparing op energiekosten die ze bieden. Een veelgestelde vraag is echter: “Hoeveel kilo weegt een zonnepaneel?” In dit artikel zullen we deze vraag in detail behandelen en uitleggen wat de factoren zijn die van invloed zijn op het gewicht van zonnepanelen.

Hoeveel weegt een zonnepaneel

Het gewicht van een standaard zonnepaneel

Laten we beginnen met de basis. Een standaard zonnepaneel, ook wel bekend als een fotovoltaïsch paneel, weegt doorgaans tussen de 15 en 20 kilo per vierkante meter. Dit gewicht kan variëren afhankelijk van het type zonnecel en het frame dat wordt gebruikt. Over het algemeen geldt dat zwaardere zonnepanelen meestal duurzamer zijn, echter zijn de installatiekosten ook hoger.

Welke factoren bepalen het zonnepanelen gewicht?

Het gewicht van een zonnepanelen installatie is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rij gezet.

Monokristallijn versus polykristallijn

Een belangrijke factor die van invloed is op het gewicht van zonnepanelen is het type zonnecel dat wordt gebruikt. Over het algemeen zijn monokristallijn zonnepanelen zwaarder dan polykristallijn zonnepanelen. Dit komt doordat monokristallijn zonnecellen efficiënter zijn en daarom meer materiaal nodig hebben om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken. Dit inzicht kan nuttig zijn bij het kiezen van de juiste zonnepanelen. Tevens hebben monokristallijn zonnepanelen ook een langere levensduur.

Het frame van de zonnepanelen

Het frame van een zonnepaneel speelt een belangrijke rol in het bepalen van het gewicht. Zo zijn aluminium frames lichter in vergelijking met stalen frames. De meeste installateurs kiezen voor een aluminium frame vanwege hun lichtheid, wat de installatie gemakkelijker maakt. Indien er extra stevigheid nodig is wordt er vaak gekozen voor stalen frames, echter voegen deze extra gewicht toe aan de zonnepanelen installatie.

Type installatie

Afhankelijk van het type installatie kan het gewicht van een zonnepaneel variëren. Zo moeten bijvoorbeeld zonnepanelen die op het dak van een gebouw gemonteerd worden lichter zijn dan panelen die op de grond worden geplaatst. Het is van belang dat het gewicht altijd afgestemd is op de draagkracht van de structuur waarop ze geïnstalleerd worden.

Kan mijn dak zonnepanelen dragen?

Bij het installeren van zonnepanelen is het belangrijk om te weten wat de draagkracht van het dak is. Voor een veilige installatie van zonnepanelen is het cruciaal om te weten hoeveel gewicht uw dak kan dragen. Overbelasting kan leiden tot structurele problemen en zelfs instortingen. Schakel daarom een specialist in om dit te voorkomen.

Het gewicht van een zonnepaneel

Na het lezen van bovenstaand artikel weet u precies hoeveel een zonnepaneel weegt en welke factoren invloed hebben op het gewicht. Zo weet u dat het gewicht van een zonnepaneel doorgaans varieert tussen de 15 en 20 kilogram per vierkante meter. Bij het plannen van de installatie van zonnepanelen is het van belang om u te verdiepen in het gewicht van de panelen en de draagkracht van het gebouw.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.