Dilatatievoeg: wat is dit precies?

Een dilatatievoeg is een voeg die wordt aangebracht om het krimpen en uitzetten van materialen op te vangen. Het krimpen en uitzetten van materialen wordt ook wel werking genoemd. Door temperatuurwisselingen en vocht gaan grote betonconstructies en metselwerken “werken”. Een dilatatievoeg, ook wel uitzetvoeg genoemd, is dan ook hoognodig om scheuren in de constructie te voorkomen.

muur zonder dilatatievoeg

Wanneer is het toepassen van dilatatievoegen nodig?

Dilatatievoegen worden vrijwel overal in de bouw toegepast. Van wegen en bruggen in de utiliteitsbouw tot vloeren en daken in de woningbouw. In veel situaties is een dilatatievoeg die de werking van bouwdelen kan opvangen wenselijk. Zeker wanneer materialen te maken krijgen met temperatuurwisselingen of vocht.

Lees ook: hoe ontstaan scheuren in de muur?

Hoe bepaalt u de juiste dilatatievoeg?

Dilatatievoegen kunnen verschillende vormen en afmetingen hebben. Om de juiste vorm en afmeting te bepalen wordt er rekening gehouden met onderstaande punten.

  • Belasting van de constructie
  • Type belasting
  • Waterdichtheid
  • Maximale horizontale en verticale bewegingen van de voeg

Soorten dilatatievoegen

In de gehele breedte van de bouw wordt er gebruik gemaakt van dilatatievoegen. Dit maakt ook dat er allerlei varianten zijn. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.

Dilatatievoeg bij beperkte belasting

Wordt de vulling van de voeg van buitenaf beperkt belast? Dan kiest men er meestal voor om een voeg aan te brengen van elastisch materiaal. Denk bijvoorbeeld aan kit dat is gemaakt van materiaal dat de trek- en drukkrachten kan opvangen met daarachter een rugvulling van kunststofschuim. Het is van belang dat de kit bestand is tegen de diverse invloeden van buitenaf.

Waterdichte dilatatievoeg

Is waterdichtheid van groot belang? Dan wordt er gekozen voor een waterdichte dilatatievoeg. Dit type dilatatievoegen wordt vaak toegepast bij kelderwanden en vloeren. Voor het aanbrengen van de voegen wordt in dit geval vaak gebruik gemaakt van zogenoemde voegbanden. Een van de meest toegepaste voegbanden zijn de instortvoegbanden. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze voegband ingestort in de beton.

Dilatatievoegen in de vloer

In sommige vloeren is het nodig om dilatatievoegen aan te brengen. Vaak wordt er dan gebruik gemaakt van dilatatievoegprofielen die ervoor zorgen dat de randen van de voegen niet afbrokkelen bij belasting van de vloer. Dilatatievoegprofielen worden grotendeels gemaakt van materialen zoals verzinkt staal, RVS en aluminium.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.