Wat u moet weten over boeiboorden

Een boeiboord wordt vaak toegepast als afwerking van een dakgoot. Ook worden boeiboorden gebruikt als dakrandafwerking (meestal bij platte daken). De meeste boeiboorden zijn gemaakt van hout. Houten boeiboorden moeten regelmatig onderhouden worden en hebben een beperkte levensduur. Tegenwoordig zijn er ook kunststof boeiboorden, die onderhoudsarm zijn en een lange levensduur hebben.

Houten boeiboorden

De meeste boeiboorden van woningen in Nederland zijn gemaakt van hout. Dit maakt het een belangrijk aandachtspunt bij het bezichtigen van een woning. Tijdens een bouwkundige keuring door onze experts worden alle boeiboorden van de woning vakkundig geïnspecteerd.

boeiboord

Aandachtspunten bij de inspectie van boeiboorden

Gaat u een woning bezichtigen? Of wilt u weten wat de staat van de boeiboorden van uw woning zijn? Dan is het van belang om te weten waarop u moet letten. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten opgesomd:

  • Houtrot. Een van de belangrijkste punten waarop u moet letten om de staat van boeiboorden in te schatten is houtrot. Boeiboorden van hout kunnen gaan rotten en moet altijd professioneel hersteld worden. Houd er rekening mee dat houtrot ook aanwezig kan zijn op niet zichtbare plaatsen of verborgen wordt door verflagen. Let vooral op de hoeken, naden en verbindingen. Wanneer deze niet goed zijn afgedicht kan er vocht intreden met houtrot als gevolg.
  • Delaminatie. Houtwerk van boeiboorden kan gaan delamineren. Simpel gezegd verdwijnt in dit geval de samenhang tussen verschillende lagen van het boeiboord. Gedelamineerd materiaal kunt u meestal herkennen door een holle klank wanneer u op het materiaal klopt. Helaas is het delamineren van houtwerk niet te repareren, waardoor het desbetreffende deel van het boeiboord vervangen moet worden.
  • Boeiboordbekleding. Bij de aanwezigheid van boeiboordbekleding is het van belang om te controleren of het materiaal wel of niet geventileerd is aangebracht. Wanneer het materiaal niet geventileerd is aangebracht is de kans groot dat er condensvorming ontstaat. Met als gevolg houtrot of aantasting van het houtwerk. Ons advies is om niet geventileerde boeiboordbekleding (bijvoorbeeld volkern of trespa) te verwijderen om vervolgens de bekleding opnieuw op professionele wijze geventileerd aan te brengen. Het grootste voordeel van boeiboordbekleding is dat schilderen overbodig is.

Boeiboord vervangen: wat zijn de kosten?

Zijn de boeiboorden van uw woning verouderd of kapot en wilt u weten wat de kosten bij vervanging zijn? De gemiddelde kosten voor het vervangen van boeidelen liggen tussen de €70 en €100 per meter. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van het materiaal waarvoor u kiest. Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om houten boeidelen te vervangen door kunststof. Het voordeel is dat kunststof boeidelen onderhoudsvriendelijk zijn en een lange levensduur hebben.

Wilt u weten wat de staat van boeidelen zijn?

Heeft u een woning bezichtigd en twijfelt u over de staat van boeidelen? Kies voor zekerheid door een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Na de inspectie op locatie stellen onze bouwkundig experts een uitgebreid bouwkundig rapport op. In dit rapport worden alle bouwkundige onderdelen van de desbetreffende woning beoordeeld.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.