Bod op huis intrekken: is dat mogelijk?

In de huidige overspannen huizenmarkt is het bepalen van de hoogte van een bod erg lastig. Dat terwijl het bieden op een woning doorgaans al spannend genoeg is. Een bod op een huis uitbrengen kan op verschillende manieren, echter is het tegenwoordig lang niet altijd zeker dat jouw bod geaccepteerd wordt.

In meerdere situaties kan het intrekken van een bod op een huis wenselijk zijn. Bijvoorbeeld als u de financiering niet rond kunt krijgen of bij een tegenvallende uitslag van de bouwkundige keuring. Maar hoe zit het nu precies wanneer u impulsief een bod heeft gedaan? Lees hieronder over de mogelijkheden voor het intrekken van uw bod op een huis.

Bod op huis intrekken

Bod gedaan op huis, wanneer krijg ik reactie?

Na het uitbrengen van een bod kan de reactie van verkopende partij even duren. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van uw biedingsstrategie. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: het uitbrengen van een eindbod en het plaatsen van een openingsbod.

Eindbod uitbrengen

Bij het uitbrengen van een eindbod heeft u een vaste prijs en kan er niet onderhandeld worden door de verkopende partij. Bij het doorgeven van een eindbod kan de reactie wat langer uitblijven. Dit komt doordat het bod niet beantwoord wordt door de verkopende makelaar. Aangezien het bod eerst besproken moet worden met de eigenaar. In de huidige huizenmarkt wordt u als koper vaak gedwongen om tijdens de biedingsprocedure direct een eindbod uit te brengen.

Openingsbod plaatsen

Het plaatsen van een openingsbod geeft de verkoper de mogelijkheid om een tegenbod te doen. Vermeld duidelijk dat dit een openingsbod is, zodat de verkopende partij een reactie met tegenbod kan geven. Tijdens de onderhandeling kunt u stijgen tot het maximale bod dat u in gedachte heeft.

De verkoper hoeft geen reactie te geven op uw bod. Echter is het zo dat u zolang u geen reactie krijgt het bod altijd kunt intrekken of veranderen. Zo mag u bij geen reactie andere voorwaarde stellen of het bedrag aanpassen. U kunt ook een bod uitbrengen dat tot een bepaalde datum geldig is. Na deze datum is uw bod automatisch niet meer geldig.

Ontbindende voorwaarden in het koopcontract

Bij het uitbrengen van een bod op een huis is het van belang om het exacte bedrag en de ontbindende voorwaarden duidelijk te benoemen. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een voorbeeldbrief, zodat u precies weet wat er allemaal in moet komen te staan. Wordt uw bod geaccepteerd en vraagt u zichzelf af of u het bod kunt intrekken, dan is dit grotendeels afhankelijk van de genoemde ontbindende voorwaarden.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: voorbehoud van financiering en bouwkundig voorbehoud. Bij een bod onder voorbehoud van financiering moet u eerst de financiering rond krijgen voordat u in het bezit komt van de woning. Lukt dit niet voor de afgesproken datum? Dan kunt u tot deze datum het koopcontract ontbinden. Bij een bod onder bouwkundig voorbehoud is het van belang om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Tijdens deze bouwkundige inspectie op locatie wordt de huidige staat van de woning onderzocht. Op basis van de bevindingen wordt er een bouwkundig rapport opgesteld met verbeter- en onderhoudskosten.

Bod intrekken na bouwkundige keuring

Wanneer het gaat om het intrekken van een bod op een huis zijn de geldende ontbindende voorwaarden en omstandigheden van groot belang. Heeft u het bod uitgebracht onder bouwkundig voorbehoud en valt de uitslag tegen? Dan kunt u onder de koop van de woning uit.

Een bod uitbrengen onder bouwkundig voorbehoud is altijd aan te raden, maar zeker bij oudere woningen geeft dit u meer zekerheid. Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring door een van onze specialisten is dan ook een verstandige keuze wanneer u een woning wilt kopen. Wilt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren? Dan staat Huiskeur, werkzaam in heel Nederland, voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of het inplannen van een afspraak.

Impulsief bod uitbrengen kan leiden tot kosten

Is uw bod op een woning geaccepteerd en komt u tot de ontdekking dat u te impulsief bent geweest? Dan is het van belang om met de verkoper in overleg te gaan. De verkopende partij kan akkoord gaan met het afzien van de koop. Bijvoorbeeld omdat er meerdere partijen interesse in de woning hebben. Helaas komt het vaker voor dat het intrekken van het bod niet zomaar wordt geaccepteerd wordt en dat er een schadevergoeding wordt gevraagd. De verkoper heeft recht om een schadevergoeding die kan oplopen tot 10 procent van de aankoopprijs. Een impulsief bod intrekken kan dus leiden tot behoorlijk hoge kosten.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.