Is een aardlekschakelaar verplicht?

Sinds 1975 geldt de verplichting voor alle nieuwe en gewijzigde huisinstallaties in Nederland om over aardlekschakelaars te beschikken. Bijna alle groepenkasten in Nederland hebben dan ook een aardlekschakelaar. Maar hoe zit dat precies? Lees in dit artikel of een aardlekschakelaar verplicht is, hoeveel aardlekschakelaars u nodig heeft en wat de regelgeving op dit gebied is.

aardlekschakelaar verplicht

Sinds 1975 is het verplicht dat alle nieuwe en gewijzigde huisinstallaties in Nederland over aardlekschakelaars beschikken. Bijna alle groepenkasten in Nederland hebben dan ook een aardlekschakelaar. Maar hoe zit dat precies? Lees in dit artikel of een aardlekschakelaar verplicht is, hoeveel aardlekschakelaars u nodig heeft en wat de regelgeving op dit gebied is.

Regelgeving omtrent aardlekschakelaars

In Nederland gelden de onderstaande regels omtrent aardlekschakelaars:

  • Er mogen maximaal vier groepen achter één aardlekschakelaar aangesloten worden bij huisinstallaties.
  • Voor alle woningen waarvan de bouwvergunning na september 2005 is afgegeven en bij installaties die na deze datum zijn gewijzigd is een hoofdschakelaar verplicht.
  • Alle eindgroepen in de groepenkast moeten bij installaties van na 1996 verdeeld zijn achter twee aardlekschakelaars van 30mA. Deze verplichting geldt overigens ook bij het wijzigen van de bestaande groepenkast.
  • Aardlekschakelaars van 500 mA of van het type AC mogen tegenwoordig niet meer gebruikt worden.

Aardlekschakelaar verplicht

De aanwezigheid van aardlekschakelaars is in zowel nieuwe als gewijzigde huisinstallaties volgens de NEN 1010 sinds 1975 verplicht. Aardlekschakelaars worden dan ook veelal in de groepenkast opgenomen. Het is verstandig om uw aardlekschakelaar regelmatig te testen.

Hoeveel groepen achter één aardlekschakelaar?

Krijgt u te maken met lekstroom? Dan maakt de aardlekschakelaar aangesloten elektrische installaties spanningsloos. Op één aardlekschakelaar (2-polig) mogen maximaal vier groepen aangesloten worden. Besteld u een groepenkast? Dan is het belangrijk om erop te letten dat de installatiegroepen gelijkmatig verdeeld zijn over de aardlekschakelaar. Daarnaast mag u niet meer dan vier groepen aansluiten per aardlekschakelaar.

Hoeveel aardlekschakelaars?

Het is tegenwoordig verplicht dat alle stopcontacten beveiligd worden met een aardlekschakelaar. Wij adviseren om niet alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Waarom niet? Bij een aardlek wordt u gehele installatie spanningsloos. Om dit te voorkomen kunt u beter minimaal twee aardlekschakelaars gebruiken. Verdeel bijvoorbeeld de groepen per verdieping over beide aardlekschakelaars. Bij een aardlek heeft u altijd nog ergens in huis licht.

Is uw elektrische installatie veilig?

Heeft u geen verstand van aardlekschakelaars en elektrische installaties, maar wilt u toch duidelijkheid over de staat van uw huisinstallatie? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren door onze specialisten die precies weten waarop ze moeten letten bij het inspecteren van de elektrische installaties in huis. Onze deskundigen verschaffen u graag duidelijkheid in een bouwkundig rapport van uw nieuwe of bestaande woning. Tijdens de bouwkundige inspectie wordt onder andere de onderhoudsstaat en installatie van de aardlekschakelaar(s) gecontroleerd. Zo verhoogt u de veiligheid in uw woning.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.