Aarding in de badkamer
De badkamer is een van de gevaarlijkste ruimtes in huis als het gaat om elektriciteit. Water is een goede elektrische geleider, waardoor een goede aarding in de badkamer van groot belang is. Aarding in de badkamer wordt ook wel potentiaalvereffening genoemd. Door potentiaalvereffening krijgen alle metalen voorwerpen hetzelfde elektrische potentiaal. Hierdoor verdwijnen spanningsverschillen en heerst er geen elektrische spanning meer tussen de geaarde voorwerpen. Hierdoor kan de veiligheid in de badkamer gegarandeerd worden.
Het belang van aarding in de badkamer
Niet voor niets gelden er strenge eisen bij elektriciteit in de badkamer. Zo is ook aarding in de badkamer verplicht. In een vochtige ruimte zoals de badkamer is het van belang dat u geen schok krijgt als u bijvoorbeeld in bad stapt. Bij het aanleggen van elektra in de badkamer is het dan ook essentieel om te voldoen aan de hoge eisen. Zorg ervoor dat bij toepassing van beschermingsleidingen, aardlekschakelaars en vereffeningsleidingen wordt voldaan aan de strenge regelgeving.
Om veiligheid in de badkamer te garanderen is het van belang om alle metalen leidingen in de badkamer te aarden. Denk bijvoorbeeld aan: waterleidingen, CV leidingen en gasleidingen. Door alles in de badkamer te aarden is water als goede elektrische geleider geen gevaar meer.
Badkamer aarden, hoe werkt dat?
Een juist aangebrachte en gecontroleerde aardpen/veiligheidsaarding bij de meterkast vormt de basis van een goede aarding van zowel het huis als de badkamer. Is dit in orde? Dan is het belangrijk om alle elektrisch geleidende onderdelen in de badkamer te aarden.
Dit kunt u doen door blanke aardedraden in een potentiaalvereffeningsrail of badkamerrail te plaatsen. Vervolgens moet de klemverbinding op de onderdelen in de badkamer te bevestigen. De badkamerrail dient in dit geval als centraal aardpunt (CAP).
Welke onderdelen in de badkamer dienen geaard te worden?
Voor een veilige badkamer is het van belang om alle voorwerpen die stroom kunnen geleiden te aarden. Metalen onderdelen die alleen met kunststof in aanraking komen hoeven niet geaard te worden. Zo hoeft bijvoorbeeld een doucheput van metaal in een kunststof douchebak of een kraan die aangesloten is op een geaarde metalen waterleiding niet geaard te worden. Hieronder een overzicht van onderdelen die altijd geaard moeten worden:
- Stopcontacten
- Metalen waterleidingen
- Metalen doucheput in de vloer
- Metalen douchebak of badkuip
- Radiatoren
- Badkamervloer
- Metalen wanden
Laat uw badkamer inspecteren
Bent u van plan om een woning te kopen en vraagt u zich of wat de staat van de badkamer is? Een bouwkundige keuring geeft u inzicht in de huidige staat van alle ruimtes in uw woning. Tijdens deze inspectie worden alle bouwkundige onderdelen van uw woning nauwkeurig nagelopen. Alle bevindingen worden vervolgens in een bouwkundig rapport verwerkt.
Plan nu een bouwkundige keuring
Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.