Wat is een gevel?

Een woning bestaat uit meerdere bouwkundige onderdelen. Gevels zijn onderdelen van een gebouw die aan de buitenkant zichtbaar zijn en kunnen worden ingedeeld in verschillende groepen. In deze blog vertellen wij u alles wat u moet weten over gevels.

gevel

Soorten gevels

  • Voorgevel: zoals de naam al doet vermoeden zit de voorgevel aan de voorkant of straatzijde van een gebouw. Vaak is dit ook de gevel waar de hoofdingang zich bevindt.
  • Zijgevel: deze gevels bevinden zich vanzelfsprekend aan de zijkanten van het gebouw.
  • Achtergevel: deze gevel aan de achterzijde van het gebouw is meestal niet vanaf de straatzijde zichtbaar.

Wat is de betekenis van gevel?

Stelt u zichzelf de vraag: wat is een gevel? Dan hebben wij hier het antwoord voor u. Het woordenboek geeft de volgende betekenis: de gevel van een gebouw is het gedeelte van een gebouw dat, met uitzondering van het dak, van buitenaf zichtbaar is.

Hoe is een gevel opgebouwd?

Tegenwoordig worden de meeste gevels uitgevoerd als spouwmuur. Hierbij wordt de binnenmuur en buitenmuur gescheiden door een spouw. Deze holle ruimte voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft een isolerende functie. Door middel van spouwankers worden beide muren met elkaar verbonden.

De spouw kan gevuld worden met verschillende materialen. Zo zijn spouwen van oude woningen vaak gevuld met bouwpuin met als doel het verstevigen van de muur. Bij woningen die na 1980 gebouwd zijn is de kans groot dat de spouw gevuld is met isolatiemiddel. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn: steenwol, glaswol, EPS-parels en PUR.

Enkelsteens gevel

Bij een (heel) oud huis zou het kunnen zijn dat er sprake is van alleen een buitenmuur. In dit geval wordt er gesproken over een gevel met een enkele muur. Bij zo’n enkelsteens gevel is er dus geen sprake van een aparte binnenmuur. Is dit het geval? Dan zijn de isolatiemogelijkheden van uw huis behoorlijk beperkt. De isolatie van uw gevel met enkelsteensmuur verbeteren is mogelijk door het aanbrengen van een speciale coating of pleisterlaag met isolatiemiddel op uw gevel aan te brengen. Beide opties zullen het energielabel voor uw woning verbeteren.

Invloed van de gevel op het energielabel

Alle woningen hebben tegenwoordig een energielabel die een inschatting geeft van hoe energiezuinig een woning is. Om het energielabel van een woning te bepalen wordt onder andere ook de gevel geïnspecteerd. De gevelstructuur heeft dus een belangrijke invloed op de hoogte van het energielabel. Bij een energieprestatie inspectie wordt er gekeken naar het aantal lagen van een gevel, de spouwisolatie en eventueel de aanwezigheid van extra isolatie aan de buitenkant.

Wilt u weten wat de staat van een gevel is?

Twijfelt u bij aanschaf van een woning over de staat van de gevel, dan kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Tijdens een bouwkundige inspectie op locatie wordt de gevel van de desbetreffende woning geïnspecteerd door een bouwkundig expert. Meer weten of direct een afspraak inplannen? Neem gerust contact met ons op.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.