Welk energielabel heeft mijn huis?

Wil je weten welk energielabel je eigen woning heeft? Of wil je het energielabel van een woning die je gaat kopen of huren checken? Dat kan eenvoudig en snel online door jouw adres in te vullen. Vervolgens krijg je direct het resultaat van de woning te zien.

Wil jij weten welk energielabel je huis heeft? En hoe je dit kunt checken? Lees verder om alles te weten te komen over het huidige energielabel van je huis.

Welk energielabel heeft mijn huis

Waarom je energielabel checken?

Sinds 2008 is het verplicht om bij de overdracht van je woning een geldig energielabel te overhandigen. Het energielabel zorgt ervoor dat de koper of huurder in één oogopslag kan zien hoe energiezuinig de woning is. Sinds 2015 beschikt elke woning in Nederland over een energielabel. Op z’n minst een voorlopig energielabel.

Als je wilt weten hoe energiezuinig jouw huis is, dan is het verstandig om het energielabel te checken. Zo weet je precies welke energiezuinige maatregelen je kunt nemen voor een beter energielabel en een lagere energielabel. Plaats bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak, verbeter de isolatie of installeer een zuinige CV-ketel.

Welk energielabel heeft mijn huis? Check het direct!

Sinds 2008 is het hebben van een energielabel verplicht bij een woningoverdracht. Voorheen was het mogelijk om eenvoudig zelf online een energielabel aan te vragen door een aantal vragen te beantwoorden. Tegenwoordig komt een energieadviseur je woning inspecteren. Op basis van zijn bevindingen wordt er uiteindelijk een energielabel geregistreerd. Dit wordt vervolgens aan de centrale database van de overheid toegevoegd en die is voor iedereen toegankelijk.

Energielabel vinden? Volg deze 4 stappen!

Het energielabel van je woning opvragen kan eenvoudig via de website Energielabel.nl. Dit is een website van de overheid waarop je kunt zoeken in de centrale database. Alle labels en certificaten kun je eenvoudig vinden door onderstaande stappen te volgen.

Stap 1. Bezoek Energielabel.nl
Ga naar de website Energielabel.nl. Vervolgens kun je hier zoeken in de database van alle Nederlandse labels en certificeren.

Stap 2. Zoek je energielabel
Om het energielabel van je huidige of toekomstige huis te checken is het nodig om jouw woningtype (koop- of huur), postcode, huisnummer en eventuele toevoeging in te vullen. Klik vervolgens op “Check”.

Stap 3. Check het energielabel
Na het opvragen van het energielabel wordt door het systeem direct het huidige energielabel voor jouw woning getoond. Je vind hier ook meteen tot wanneer het label geldig is. Geeft het systeem een voorlopig energielabel aan? Dan is het belangrijk om te weten dat dit geen officiële status is, waardoor je deze niet kunt gebruiken bij een woningoverdracht. Daarvoor is het nodig om een geldig energielabel aan te vragen.

Stap 4. Download het label
Heb jij een energielabel nodig voor de verkoop of verhuur van jouw woning? Download dan het officiële certificaat via MijnOverheid om het huidige energielabel van jouw woning aan te kunnen tonen.

Wat is een voorlopig energielabel?

Een voorlopig energielabel is het energielabel dat de woning heeft toegewezen gekregen op basis van het bouwjaar. Dit voorlopige energielabel wordt niet officieel erkend en kun je dus niet gebruiken bij een woningoverdracht. Heeft jouw huis een voorlopig energielabel? Dan is het nodig om bij verkoop of verhuur een energieadviseur in te schakelen. Vraag bij ons direct een officieel energielabel aan.

Hoe check ik het energielabel van een gebouw?

Het energielabel van een woning vind je eenvoudig via de website Energielabel.nl. Wil je het energielabel van een gebouw checken? Dan kun je gebruik maken van de zoekbalk op EP-online.nl. Via deze website van de overheid kun je eenvoudig het energielabel van gebouwen met als functie kantoor, onderwijs, bibliotheek, horeca, sport of winkelpand vinden.

Vraag direct een energielabel aan

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.