Wat is een hybride ketel?

Een hybride ketel is een geavanceerde verwarmingsinstallatie die de voordelen van zowel gasgestookte CV-ketels als elektrische warmtepompen combineert. Bij huiseigenaren die op zoek zijn naar een efficiënte en duurzame manier om hun huis te verwarmen en warm water te leveren wordt deze innovatieve oplossing steeds populairder. In deze blog lees je wat een hybride ketel is, hoe deze werkt en wat de belangrijkste voordelen zijn.

hybride ketel

Hoe werkt een hybride ketel?

Een hybride ketel combineert de werking van twee verschillende verwarmingsinstallaties: een traditionele gasgestookte CV-ketel en een elektrische warmtepomp. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht of grond en gebruikt deze warmte om het water voor verwarming en warm water te verwarmen. Is de buitentemperatuur te laag en kan de warmtepomp niet voldoende warmte genereren? Dan schakelt het systeem automatisch over naar de gasgestookte ketel. Deze omschakeling maakt een hybride ketel ideaal om ongeacht de weersomstandigheden uw huis op een efficiënte manier te verwarmen.

Voordelen van een hybride ketel

Hybride ketels bieden tal van voordelen, waaronder een hoge energie-efficiëntie, kostenbesparing en milieuvriendelijkheid. Dit maakt deze geavanceerde verwarmingsinstallatie een aantrekkelijke optie voor diegenen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en tegelijk willen besparen op hun energierekening. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen opgesomd.

Energie-efficiëntie

Een van de belangrijkste voordelen van een hybride ketel is de energie-efficiëntie. Om warmte te genereren wordt gebruikgemaakt van hernieuwbare energie uit de omgeving, zoals de buitenlucht of grond. Hierdoor verbruikt het verwarmingssysteem minder aardgas, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot en een verminderde impact op het milieu.

Kostenbesparing

Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zorgt ervoor dat het energieverbruik aanzienlijk verminderd wordt in vergelijking met traditionele gasgestookte CV-ketels. Dit levert een flinke besparing op qua energieverbruik.

Milieuvriendelijkheid

Kiest u voor een hybride ketel, dan maakt u een duurzame keuze. Een hybride ketel draagt namelijk bij aan een groenere en duurzame samenleving, doordat het gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is de CO2-uitstoot van een hybride ketel aanzienlijk minder in vergelijking met gasgestookte ketels. Dit helpt om de impact op het milieu te verminderen.

Onderhoudsgemak

Net als alle verwarmingsinstallaties vereist ook een hybride ketel regelmatig onderhoud. Een voordeel van hybride ketels is dat ze vaak minder onderhoud nodig hebben dan volledig gasgestookte ketels. Op lange termijn levert dit u een besparing op onderhoudskosten op.

Verbeter uw energielabel

Een hybride ketel is een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie. Uw traditionele gasgestookte CV-ketel vervangen voor een hybride CV-ketel is dan ook een duurzame keuze en verbeterd de energie-efficiëntie van uw woning. Dit maakt dat deze keuze ook een positieve invloed heeft op het energielabel.

Lange levensduur

Doorgaans hebben hybride ketels een lange levensduur. Uiteraard is het van belang om de installatie regelmatig te onderhouden om de levensduur te verlengen. Gemiddeld hebben hybride ketels een levensduur van 15 jaar.

Installatie en onderhoud van hybride ketels

De installatie van een hybride CV-ketel vereist de benodigde expertise. Daarom adviseren wij om de installatie altijd uit te laten voeren door gekwalificeerde professionals. Bij de installatie moeten er onder andere enkele aanpassingen aan het huis worden gedaan om een optimale werking van het systeem te garanderen.

Na de installatie is het essentieel om de hybride ketel regelmatig te onderhouden. Dit draagt bij aan het behoud van de efficiëntie en optimale prestaties van het systeem. Het is raadzaam om het onderhoud uit te laten voeren door een gekwalificeerde professional. Een onderhoudscontract afsluiten bij een erkende installateur is dan ook raadzaam. Zo weet u zeker dat het systeem probleemloos blijft werken.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.