Wat is een halfsteens muur?

Wanneer men spreekt over een halfsteense muur zult u misschien denken dat deze muur bestaat uit halve stenen. Dat is niet het geval. De naam halfsteenmuur dankt deze muur aan zijn dikte. Een halfsteens muur is namelijk een halve steenlengte dik. Ofwel de muur heeft de dikte van de “kop”, de breedte van een steen, van circa 110 mm.

Ook worden de termen halfsteensmuur en halfsteenverband nog wel eens met elkaar verward. Terwijl dit wel degelijk iets anders betekent. Een halfsteens muur kan namelijk in allerlei verbanden gemetseld worden. Een halfsteensverband is een metselverband dat bestaat uit lagen die per laag een halve steen verspringen en is bestemd voor halfsteense muren. Dit resulteert door het maximaal verspringen van de stootvoegen in een sterk verband.

halfsteens muur

Wat is het verschil tussen een steens en halfsteens muur?

Bij een halfsteens muur zijn de bakstenen in de lengterichting op elkaar geplaatst. De muur is een halve baksteen dik. Een muur met een steensverband is een hele baksteen dik. Om een stevig verband te creëren worden om en om een laag stenen dwars en twee stenen in de lengte geplaatst.

Toepassing van halfsteens muren

Halfsteens muren worden vooral toegepast als de buitenmuur in spouwmuren. Deze buitenmuur wordt ook wel het buitenblad van de spouwmuur genoemd. Door middel van spouwankers worden halfsteense muren vastgezet aan de binnenmuren.

Voor binnenmuren kiest men tegenwoordig overwegend voor betonelementen, gipsblokken, Porisosteen en kalksteenblokken. Een halfsteense binnenmuur zult u niet snel tegenkomen in nieuwere woningen.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.