Wat is centrale verwarming?

In Nederland maakt nog 9 van de 10 woningen gebruik van centrale verwarming. Dit type verwarmingssysteem bestaat al heel lang. Bij dit systeem wordt de warmte opgewekt op een centraal punt om van daaruit vervolgens verdeeld over de verschillende ruimtes die men wilt verwarmen. Lees in deze blog alles wat u moet weten over centrale verwarming.

centrale verwarming

Hoe werkt centrale verwarming?

Bij centrale verwarming wordt water centraal opgewarmd in de CV-ketel, vervolgens wordt dit via leidingen verdeeld over de ruimtes die men wilt verwarmen. In deze ruimtes zorgen de verwarmingselementen dat de warmte wordt afgegeven. Verwarmingselementen worden ook wel warmtewisselaars of radiatoren genoemd. Alle leidingen staan met elkaar in verbinding, waardoor u vanuit de CV-ketel de gehele woning kunt verwarmen. Centrale verwarming wordt ook vaak afgekort met CV of CV-installatie.

Centrale verwarming in woningen

Momenteel maakt ongeveer 90% van de woningen in Nederland gebruik van centrale verwarming. Nog altijd worden CV-installaties veelvuldig toegepast in woningen en dat terwijl er duurzamere oplossingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de warmtepomp waarbij de verwarming grotendeels buiten de woning wordt geregeld.

Toch is centrale verwarming op dit moment nog altijd een van de meeste effectieve verwarmingssystemen dat zorgt voor een aangenaam wooncomfort. Als warmtewisselaar wordt meestal gekozen voor radiatoren. Deze kunnen geplaatst worden tegen wanden, op de vloer of in de vloer door middel van een convectorput.

Door middel van leidingen zijn alle radiatoren in de woning verbonden met het centrale punt (de centraleverwarmingsketel) waar het water wordt opgewarmd. Deze ketel wordt ook wel de CV-ketel genoemd.

Wanneer het verwarmde water via de radiatoren de warmte afgegeven daalt wordt dit afgekoelde leidingwater teruggevoerd naar de CV-ketel. Dit gebeurt via een andere leiding aan de onderkant van de radiator. Door middel van een radiatorkraan kun u elke radiator afzonderlijk van elkaar bedienen. Het teruggevoerde afgekoelde water wordt in de ketel opnieuw opgewarmd. Zo blijft dit proces doorlopen op het moment dat u de temperatuur in huis wilt verhogen.

Door middel van een thermostaat kun u de temperatuur in huis regelen. Op de thermostaat staat aangegeven wat de huidige gemeten temperatuur in de woning is. Verder kan u de gewenste temperatuur op de thermostaat instellen. Is de gewenste temperatuur hoger dan de gemeten temperatuur? Dan zal de CV-ketel worden ingeschakeld. Door het gebruik van gas wordt het water in de CV-installatie verwarmd en verspreid over de warmtewisselaars in de woning.

Wat is de huidige staat van de centrale verwarming?

Heeft u een huis bezichtigd en vraagt u zich af wat de huidige staat is van de CV-installatie? Dan is het verstandig om door onze experts de centrale verwarming te laten inspecteren. Tijdens een bouwkundige keuring wordt de gehele woning nauwkeurig geïnspecteerd, waaronder dus ook de CV-installatie. Zo weet u precies wat u kunt verwachten. Meer weten of direct een afspraak inplannen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.