Wat is achterstallig onderhoud?

In ons drukke dagelijkse leven worden huishoudelijke taken en onderhoudsprojecten vaak uitgesteld. Achterstallig onderhoud is een term die vaak wordt gebruikt, maar wat betekent het nu eigenlijk? En nog belangrijker, wat voor impact kan het hebben op uw woning en welzijn? In dit artikel duiken we dieper in op achterstallig onderhoud, bieden we inzicht in de mogelijke gevolgen en geven we praktische tips om dit te voorkomen.

achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud: wat betekent het nu eigenlijk?

Achterstallig onderhoud verwijst naar het uitstellen of verwaarlozen van noodzakelijke reparaties en onderhoudstaken in en om het huis. Dit kan variëren van eenvoudige klusjes zoals het repareren van lekkende kranen tot complexere projecten zoals het vervangen van verouderde dakbedekking. Vaak wordt achterstallig onderhoud over het hoofd gezien vanwege een gebrek aan tijd, financiële middelen of simpelweg uitstelgedrag. Wilt u een woning kopen en vermoedt u achterstallig onderhoud? Dan is het zeer verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo weet u precies wat de onderhoudsstaat van de woning is en wat de kosten zijn voor het repareren van eventuele gebreken.

De gevolgen van achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel de esthetiek als de functionaliteit van uw huis. Enkele veelvoorkomende problemen die kunnen ontstaan, zijn onder meer:

 • Verslechterde structuur: Verwaarloosde reparaties aan de structuur van het huis kunnen leiden tot ernstige schade, zoals doorhangende vloeren of scheve muren.
 • Energieverlies: Slecht onderhouden ramen, deuren en isolatie kunnen leiden tot energieverlies, wat resulteert in hogere energierekeningen.
 • Gezondheidsrisico’s: Bijvoorbeeld, lekkende daken kunnen leiden tot schimmelvorming, wat de luchtkwaliteit in huis kan beïnvloeden en gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
 • Waardedaling: Achterstallig onderhoud kan de waarde van uw woning verminderen. Potentiële kopers worden vaak afgeschrikt door zichtbare gebreken.

Voorbeelden van achterstallig onderhoud

Om een beter begrip te krijgen van wat als achterstallig onderhoud kan worden beschouwd, laten we enkele praktische voorbeelden bekijken:

 • Lekkende dakgoten: Een eenvoudig te negeren probleem dat kan leiden tot waterschade aan de fundering van het huis.
 • Nalatigheid bij schilderwerk: Het niet tijdig bijwerken van verf kan leiden tot houtrot en verslechtering van de buitenkant van het huis.
 • Ontbrekende dakpannen: Dit kan leiden tot lekkages en structurele schade als het niet tijdig wordt aangepakt.
 • Onderhoud van verwarmingssystemen: Het niet regelmatig onderhouden van de verwarming kan leiden tot inefficiëntie en storingen.

Hoe achterstallig onderhoud te voorkomen

Gelukkig zijn er stappen die u kunt ondernemen om achterstallig onderhoud te voorkomen:

 • Stel een onderhoudsplan op: Maak een lijst van periodieke taken en zorg ervoor dat u deze regelmatig uitvoert. Ook kunt u ervoor kiezen om een gedetailleerd Meerjaren Onderhoudsplan door onze experts op te laten stellen.
 • Reageer snel op reparaties: Als er zich problemen voordoen, wacht dan niet te lang met repareren om verdere schade te voorkomen.
 • Budgetteer voor onderhoud: Reserveer geld voor onverwachte reparaties en plan vooruit.
 • Huur professionals in: Soms is het inhuren van een professional de beste oplossing om ervoor te zorgen dat het werk correct wordt uitgevoerd.

Voorkom achterstallig onderhoud van uw woning

Achterstallig onderhoud kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw huis en welzijn. Door proactief te zijn en regelmatig onderhoud uit te voeren, kunt u de levensduur van uw huis verlengen en mogelijke problemen voorkomen. Neem de tijd om uw huis te (laten) inspecteren, maak een onderhoudsplan en investeer in de toekomst van uw woning. Heeft u vragen of wilt u een woning laten inspecteren door een bouwkundig expert? Neem gerust contact met ons op.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.