Wat betekent vrij op naam?

Als u op het punt staat om een woning te kopen komt er veel op u af. Een term die u ongetwijfeld tegenkomt bij het kopen van een nieuwbouwwoning, is “vrij op naam” (v.o.n.). Maar wat betekent dit eigenlijk en waarom is het belangrijk voor u als potentiële huizenkoper? In dit artikel leest u alles over het vrij op naam kopen van een huis.

wat betekent vrij op naam

Betekenis van vrij op naam

Bij het kopen van een huis komt u vaak de termen “kosten koper” en “vrij op naam” tegen. Het verschil tussen deze twee kan aanzienlijk zijn. Kosten koper (k.k.) betekent dat jij als koper de bijkomende kosten draagt bovenop de koopsom, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. “Vrij op naam” daarentegen betekent dat de verkoper deze kosten op zich neemt.

Wanneer een woning “vrij op naam” wordt aangeboden, betekent dit dat de genoemde koopprijs inclusief bepaalde kosten is. Dit kan onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten, en Kadasterkosten omvatten. Meestal worden alleen nieuwbouwwoningen “vrij op naam” aangeboden. Dit komt doordat

De term “vrij op naam” komt u vrijwel alleen tegen bij nieuwbouwwoningen. Dit komt doordat een nieuwe woning niet van eigenaar hoeft te wisselen om uw eigendom te worden.

De voordelen van vrij op naam

  • Transparantie. Een van de duidelijke voordelen van een woning die vrij op naam wordt aangeboden, is de transparantie in de kosten. U weet als koper van tevoren wat de totale investering zal zijn, zonder onverwachte verrassingen.
  • Financiële ruimte. Doordat de verkoper de bijkomende kosten draagt, behoud u als koper meer financiële ruimte. Dit kan een doorslaggevende factor zijn, vooral voor starters op de woningmarkt.
  • Hogere verkoopprijs. Vrij op naam verkopen biedt ook voordelen voor de verkoper, zoals een hogere verkoopprijs die aantrekkelijker is voor potentiële kopers. De verkoper draagt de kosten, wat de aankoopprijs voor de koper verlaagt, wat weer kan leiden tot een snellere verkoop en een sterke onderhandelingspositie voor de verkoper.
  • Geen gedoe met onderhandelen. Als u vrij op naam een huis koopt, dan is onderhandelen meestal geen optie. De verkoopprijs is inclusief alle kosten en is dus de definitieve prijs waarvoor u de woning kunt kopen.

Huis vrij op naam kopen: waar moet u op letten?

Hoewel “vrij op naam” zeker aantrekkelijk klinkt, is het essentieel om ook enkele kritische overwegingen te maken:

  • Inclusieve kosten: Controleer altijd welke kosten precies inbegrepen zijn bij “vrij op naam”. Het kan variëren per situatie, en soms zijn niet alle bijkomende kosten gedekt. Mogelijk bijkomende kosten zijn: de notariskosten voor de hypotheekakte, advieskosten voor het afsluiten van de hypotheek, kosten voor de aanvraag van NHG, taxatiekosten en de kosten voor een bouwkundige keuring.
  • Onderzoek de markt: Vergelijk verschillende woningen, zowel “kosten koper” als “vrij op naam”. Soms kan een woning met “kosten koper” toch voordeliger uitpakken, afhankelijk van de onderhandelingsruimte en de specifieke omstandigheden.
  • Onderhandelen is meestal niet mogelijk. Bij nieuwbouwwoningen die vrij op naam worden aangeboden is onderhandelen vaak niet mogelijk. Helaas is het dus vaak niet mogelijk om de totaalprijs te verlagen.
  • Kies voor zekerheid met een opleveringskeuring. Na de oplevering van uw nieuwbouwwoning is het verstandig om een opleveringskeuring uit te laten voeren. Deze keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig inspecteur. Op basis van een visueel onderzoek wordt de nieuwe woning geïnspecteerd op alle belangrijke punten. Eventuele gebreken worden direct in kaart gebracht zodat ze door de aannemer hersteld kunnen worden.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.