Mechanische ventilatie reinigen: volg dit stappenplan
Mechanische ventilatie heeft regelmatig onderhoud nodig. Het is van belang om jaarlijks de filters te reinigen. Het liefst zelfs elk half jaar. Dit onderhoud kunt u relatief makkelijk zelf uitvoeren. Daarnaast adviseren wij om eens per 4 jaar de mechanische ventilatie door een gespecialiseerd bedrijf te laten reinigen en onderhouden. Zo weet u zeker dat het ventilatiesysteem naar behoren werkt en zorgt voor schone en gezonde lucht in huis.
In onderstaande blog leest u een handig stappenplan om uw mechanische ventilatiesysteem (deels) zelf te reinigen.
Het belang van uw mechanische ventilatie reinigen
Het doel van een ventilatiesysteem is het aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van vuile lucht. Laatstgenoemde bevat vocht, stofdeeltjes, ongewenste geuren en andere schadelijke stoffen. Hierdoor kan uw ventilatiesysteem verstopt raken met als gevolg dat de ventilator niet optimaal werkt en de luchtkwaliteit in de woning afneemt. Dit kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken, zoals vermoeidheid, allergie of hoofdpijn. Door tijdig uw ventilatiesysteem te reinigen wordt dit voorkomen.
Mechanische ventilatie zelf reinigen: de stappen
Wilt u uw mechanische ventilatie schoonmaken? Maak dan gebruik van onderstaand stappenplan.
Stap 1. Ventilatieventielen schoonmaken
De eerste stap is het schoonmaken van de ventilatieventielen. Het is handig om hiervoor een watervaste stift bij de hand te hebben. Het is handig om met deze stift alvorens u begint met schoonmaken aan de binnenkant van het ventiel de stand van de ventielen te noteren. Dit zorgt ervoor dat u het ventiel na het schoonmaken terugplaatsen op de juiste stand.
Heeft u de stand van de ventilatieventielen gemeten? Dan kunt u ze uit de behuizing nemen en reinigen met een sopje bestaand uit water en neutrale zeep. Let op: maak de ventielen handmatig schoon. Na het reinigen kunt u ze terugplaatsen op de juiste plek.
Stap 2. Maak de ventilatiebox open
Voor deze stap is het van belang om eerst de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact te halen. Wacht hierna nog 10 seconden om te voorkomen dat de ventilator nog na draait. Vervolgens kunt u de deksel van de ventilatiebox openen.
Stap 3. Ventilatiebox reinigen
Voordat u aan de slag gaat met deze stap delen wij u graag mede dat het reinigen van de ventilatiebox de nodige technische kennis en ervaring vereist. In tegenstelling tot het schoonmaken van de ventielen kan niet iedereen de ventilatiebox reinigen zelf doen.
Tevens is het essentieel om de juiste apparatuur te gebruiken en zéér secuur te werken. Een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Zo kan de ventilatiebox bijvoorbeeld uit balans raken, waardoor er bij gebruik meer lawaai wordt veroorzaakt.
Voorkom ook dat er vuil in de lagers van de ventilatiebox terechtkomt. Een klein beetje vuil kan namelijk direct schade veroorzaken of op termijn zorgen voor extra slijtage. Heeft u zelf geen technische kennis en/of ervaring? Dan raden wij u aan om de ventilatiebox altijd door een gespecialiseerd bedrijf te laten reinigen. Zo voorkomt u schade aan uw mechanische ventilatie systeem.
Gaat u toch zelf aan de slag met het schoonmaken van de ventilatiebox? Gebruik dan een stofzuiger om grof vuil weg te zuigen. De overgebleven restjes kunt u schoonmaken door te poetsen.
Stap 4. Ventilatiebox (aan)sluiten
Na het schoonmaken kunt u de ventilatiebox weer sluiten om vervolgens de stekker weer in het stopcontact te steken. Hierdoor gaat de ventilator weer draaien. Hoort u dat er nog wat losgekomen vuil in de ventilator zit? Dan kunt u de stappen hierboven herhalen om het losgekomen vuil te verwijderen.
Stap 5. Ventilatieroosters bovenin de ramen reinigen
Met een stofzuiger kunt u eenvoudig de binnenkant van de ventilatieroosters reinigen. Maak deze vervolgens nog extra schoon met een vochtig doekje.
Stap 6. WTW Unit filters reinigen of vervangen
Een warmte terugwin (WTW) installatie is voorzien van filters. Met behulp van een stofzuiger kunt u deze makkelijk reinigen. Let er wel op dat dit slechts eenmalig kan. Nadat u de filters een keer heeft gereinigd moeten deze vervangen worden.
Stap 7. Ventilatiekanalen reinigen
Voor deze laatste stap – het reinigen van de ventilatiekanalen – is technische kennis en ervaring nodig. Wanneer u niet over de juiste specialistische kennis beschikt adviseren wij u een expert in te schakelen. Mocht u toch zelf aan de slag willen gaan met het reinigen van de ventilatiekanalen, dan is het goed om te weten dat er verschillende methodes bestaan. Informeer bij de leverancier van uw ventilatiesysteem of een specialist naar de beste methode om de kanalen van uw installatie te reinigen.
De staat van het ventilatiesysteem
Regelmatig onderhoud is bij een mechanische ventilatie essentieel om een gezond binnenklimaat te creëren. Heeft u onlangs een woning bezichtigd dat is voorzien van zo’n ventilatiesysteem? Dan is het van belang om een inschatting te maken van de huidige staat. Bij twijfel kunt u kiezen voor een bouwkundige keuring. Tijdens deze inspectie van de gehele woning wordt door onze expert ook de staat van het ventilatiesysteem in kaart gebracht. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Plan nu een bouwkundige keuring
Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.