Wat is de levensduur van bitumen dakbedekking?

De meeste platte daken zijn voorzien van bitumen dakbedekking. Bij platte daken is regelmatig onderhoud van groot belang om de levensduur te verlengen. In vergelijking met hellende pannendaken zijn platte daken vaak een stuk kwetsbaarder. In onderstaande blog leest u meer over de levensduur van bitumen dakbedekking.

Tip: koopt u een woning met een plat dak of is er een bijgebouw met plat dak aanwezig? Dan is het verstandig om deze goed te laten controleren. Door een bouwkundige keuring door Huiskeur uit te laten voeren weet u precies wat de staat is.

levensduur bitumen dakbedekking

Levensduur van een bitumen dak

Bij een plat dak kan er gekozen worden voor diverse soorten dakbedekking. Elk soort dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur. Populaire dakbedekkingen die veel voorkomend zijn op platte daken zijn: bitumen, PVC, EPDM, groendak of vloeibare dakbedekking.

Van alle soorten dakbedekking heeft PVC de kortste gemiddelde levensduur, namelijk 25 jaar. Op de tweede plaats staat bitumen dakbedekking met een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Dakbedekking van EPDM heeft gemiddeld een levensduur van 40 jaar. Terwijl groene daken gerust 50 jaar mee kunnen gaan, echter vergt een groendak veel meer onderhoud.

Bitumen dak onderhouden

Om de maximale levensduur van een bitumen dak te bereiken is het van belang om deze goed te onderhouden. Het is dan ook essentieel om de dakbedekking regelmatig te inspecteren. Dit kunt u natuurlijk zelf doen, of laten doen door een expert. Tijdens het inspecteren wordt vaak direct duidelijk of er onderhoud nodig is. Is er onderhoud nodig? Let er dan wel op dat dit het best uitgevoerd kan worden in het voorjaar of in het najaar. Bij temperaturen onder de 15 graden Celsius kan het materiaal gemakkelijk versplinteren, waardoor schade wordt voorkomen.

Bij het (laten) inspecteren van uw bitumen dakbedekking is het van belang om extra te letten op de dakranden. De opstaande randen van bitumen daken krijgen het extra zwaar te verduren, waardoor de dakranden vaak kwetsbaarder worden.

Meer zekerheid over de staat van een bitumen dak

Heeft u een koopwoning op het oog met een bitumen dak of met bijgebouwen waarop bitumen dakbedekking is gebruikt? Door een bouwkundige keuring uit te laten voeren weet u precies wat de onderhoudsstaat van de bitumen dakbedekking is. Daarnaast wordt ook de actuele staat van de woning en eventuele bijgebouwen gecontroleerd. Dit geeft u meer zekerheid bij aankoop van de woning.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.