Lekkende radiator: oorzaken en oplossingen!

Heeft u tijdens een bezichtiging een lekkende radiator opgemerkt of heeft u er thuis last van? Een lekkende radiator kan behoorlijk wat schade toebrengen. Denk bijvoorbeeld aan uw vloer. Gelukkig kan dit probleem relatief makkelijk opgelost worden. Toch is het van belang om alvorens de oorzaak te achterhalen. Daarom vertellen wij in deze blog over mogelijke oorzaken en de juiste oplossingen.

Lekkende radiator

Wat is de oorzaak van de radiator lek?

Voordat u de lekkende radiator gaat (laten) oplossen is het van belang om te bepalen wat de oorzaak is. In de meeste gevallen komt het lekkende water uit de verbinding tussen de buizen en de radiator. Ook een lekkende radiatorknop kan de oorzaak zijn.

Aansluitpunten controleren

Controleer altijd eerst of alle aansluitpunten goed vast en dicht zitten. Let er hierbij op dat u de koppelingen niet doordraait of de buizen verbuigt. Ook is het goed om te checken of de koppelingen niet scheef aangedraaid zijn. Na verloop van tijd kan het voorkomen dat koppelingen door werking van de buizen of slijtage scheef zijn gaan zitten, waardoor er een lekkende radiator is ontstaan.

Radiator leeg laten lopen

Met een beetje geluk is de lekkage op te lossen door de verbinding strakker vast te draaien. Lukt dit niet? In dat geval is het nodig om de radiator leeg te laten lopen. Meestal zit het probleem hem dan bij de schroefdraad of andere koppelingen aan de binnenkant.

Om het lek zelf aan de binnenzijde te repareren is het nodig om eerst de toevoer van de verwarming uit te schakelen. Laat vervolgens al het water uit de lekkende radiator lopen. Uiteraard vangt u dit onder de radiatorkraan op in een bak of emmer.

Is de radiator volledig leeg? Dan kunt u aan de slag met het loshalen van alle koppelingen tussen de radiator en de buizen. Het is van belang om deze onderdelen goed te bekijken. Let erop dat het draad in de koppelingen niet versleten of kapot is. Wanneer een koppeling versleten is, dan kunt u deze het beste vervangen met een nieuwe koppeling. Is de staat van nog goed? Dan kunt u Teflon tape gebruiken om te proberen om de radiator lekvrij te krijgen. Let erop dat u in de goede richting wikkelt op het zichtbare draad van de koppeling.

Lekkende radiatorknop

Heeft u last van een lekkende radiatorknop? Dan kunt u dit eenvoudig zelf oplossen met de volgende stappen. Draai eerst de schroef los, zodat de knop losgehaald tot daarachter een moer zichtbaar wordt. Draai vervolgens deze moer vaster. In de meeste gevallen is de lekkende radiatorknop verholpen.

Oude radiator vervangen bij lekkage

Heeft u alles geprobeerd, maar is de radiator nog niet lekvrij? Dan is de beste oplossing een nieuwe radiator. De lekkende radiator vervangen is nodig als deze met de jaren versleten is. Zo is dit vaak ook de beste oplossing bij een lekkende radiatorkraan of wanneer de lasnaden lekken. Uiteraard zijn er tijdelijke oplossingen te vinden, maar een hele nieuwe radiator kopen is in deze gevallen de beste oplossing.

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Heeft u tijdens een bezichtiging een lekkende radiator opgemerkt? Laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo weet u zeker wat de oorzaak is en wat eventuele reparatie na aankoop van de woning gaat kosten. Een radiator vervangen brengt de nodige kosten met zich mee. Daar zit u na aankoop van de woning natuurlijk niet op te wachten. Een bouwkundige keuring geeft u meer zekerheid bij aankoop van een woning.

Plan nu een bouwkundige keuring

Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.