Kruipruimte met PUR isoleren: dit zijn de voor- en nadelen
Bent u aan het oriënteren op het gebied van vloerisolatie? Dan komt de optie om de kruipruimte met PUR te isoleren waarschijnlijk ook voorbij. Naast deze manier van vloerisolatie aanbrengen zijn er nog meer mogelijkheden, zoals het toepassen van isolatie folie of glaswol. Ook kan in sommige gevallen bodemisolatie een betere keuze zijn. In dit artikelen vertelt Huiskeur meer over de voordelen én nadelen van PUR isolatie in de kruipruimte.
Woning kopen? Let op de isolatie!
Ook bij het kopen van een woning is het van belang om een duidelijk beeld te hebben van de isolatie. Tijdens een bouwkundige keuring wordt de isolatie en de huidige staat van het isolatiemateriaal goed gecontroleerd, waardoor u als koper alles te weten komt over de aanwezige vorm van isolatie. Bovendien bepaald de isolatie voor een groot deel het energielabel van de woning.
Wat is PUR isolatie?
PUR-isolatie is een kunststof hardschuim met een uitstekende isolatiewaarde. De afkorting PUR staat voor Polyurethaan. Dit duurzame isolatiemateriaal bestaat uit een samenstelling van twee vloeibare componenten polyol en isocyanaat. Tijdens het spuiten van PUR schuim worden deze componenten met elkaar gemengd.
Het vermengen van de twee componenten brengt als reactie teweeg dat zorgt voor schuim dat vervolgens met cellen wordt opgevuld. Afhankelijk van de blaasmethode en het soort blaasmiddel kan er dicht (hard schuim) of open (zacht schuim) gespoten worden. PUR schuim is zeer geschikt voor isolatie, maar wordt ook verwerkt in matrassen, kussens, sponzen, speelgoed en nog veel meer.
Een van de populairste toepassingen van PUR-isolatie is in de kruipruimte. De kruipruimte met PUR isoleren heeft direct resultaat. Zo merkt u direct een aangenamer woonklimaat, een minder koude vloer en minder toch in huis.
Voordelen van PUR isolatie
Het aanbrengen van PUR schuim als vloerisolatie brengt behoorlijk wat interessante voordelen met zich mee. Een van de grootste voordelen is dat PUR schuim zeer gemakkelijk aan te brengen is. Ook gaat het schuim heel makkelijk in alle kiertjes, naadjes en hoekjes. Doordat het gaat om een schuim ontstaat er relatief makkelijk een volledig naadloze isolatie. Een ander voordeel van PUR is dat het vochtbestendig is, waardoor het uitermate geschikt is voor gebruik in kruipruimten. Tot slot heeft PUR schuim een hoge isolatiewaarde. De lambda-waarde van PUR isolatie ligt tussen 0,022 en 0,028 W/mK.
Voordelen PUR isolatie op één rijtje
- Makkelijk aan te brengen
- Hoge isolatiewaarde
- Ideaal voor lastig bereikbare ruimtes
- Volledig naadloze isolatie
- Perfect te gebruiken voor na-isoleren
- Uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding
- Duurzaam materiaal dat niet krimpt of afbrokkelt
Nadelen van PUR isolatie
Uw kruipruimte isoleren met PUR brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Misschien wel het grootste nadeel is dat het geen milieuvriendelijke keuze is. Zo komen er bij het aanbrengen chemische gassen vrij, namelijk HFK’s en HFO’s. Dit is ook de reden waarom PUR schuim volgens strenge regels aangebracht moet worden door professionals. Door de grote hoeveelheid giftige stof is het ontzettend belangrijk om de veiligheidsmaatregelen na te leven. Wel zijn er tegenwoordig steeds meer PUR varianten op de markt die minder chemische gassen bevatten.
Een ander nadeel van PUR isolatie is dat het erg moeilijk te verwijderen is. Het goede hechten aan omliggende materialen wordt vaak als voordeel genoemd, echter is dit een groot nadeel wanneer het nodig is om de isolatie te verwijderen. Tijdens het verwijderen van PUR isolatie is goede ventilatie een must, evenals dat het nodig is om de woning urenlang te verlaten. Goede ventilatie zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen in uw woning blijven hangen.
Nadelen PUR isolatie op één rijtje
- Milieu-onvriendelijk
- Moeilijk te verwijderen
- Bij het aanbrengen komen ongezonde en giftige stoffen vrij
- Geen ventilatie
Kruipruimte met PUR isolatie? Laat het inspecteren!
Heeft u een woning bezichtigd waarin sprake is van kruipruimte isolatie met PUR schuim? Dan is het verstandig om de huidige staat van het isolatiemateriaal te laten inspecteren door een bouwkundig expert. Dit kunt u laten doen door bij ons een bouwkundige keuring aan te vragen. Bij Huiskeur geven we u graag inzicht in de huidige staat van de isolatie en eventuele problemen. Meer informatie of advies nodig? Neem gerust contact met ons op.
Plan nu een bouwkundige keuring
Vul onderstaand contactformulier in en een van onze adviseurs neemt contact met u op voor de procedure en planning.